latinica  ћирилица
14/03/2015 |  19:53 | Аутор: Агенције

Усамљеност као узрок краћег животног вијека

Најновије истраживање је доказало да усамљеност скраћује животни вијек скоро исто колико и гојазност.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Научници су предвидјели да ће “епидемија“ усамљености бити много већа у будућности јер је све више особа које немају партнере и апелују на људе да озбиљније схвате емотивне и друштвене односе.

Такође су објаснили и разлику усамљености и социјалне изолације. На примјер, неко може бити окружен гомилом људи, али се и даље осјећа усамљено, док неки људи више воле самоћу. Утицај на животни вијек је исти у оба случаја.

У истраживању су анализирани подаци из различитих здравствених студија, а контролисан је социо-економски статус, узраст, пол и већ постојећа здравствена стања. Мањак друштвених односа представља додатну опасност од преране смрти, а емотивне везе обезбјеђују позитиван ефекат здравља.

Са развојем технологије и интернета, људи могу да буду много више уз контакту него раније. Међутим, контакт преко телефона или интернета не може да замијени директну комуникацију и однос двије или више особа.

Истраживање из 2013. године је показало да парови који се превише дописују путем мобилних телефона, нису толико срећни и задовољни у вези као они парови који више разговарају уживо.