latinica  ћирилица
06/03/2015 |  21:08 | Аутор: СРНА

Продановић: Провођење Изјаве зависиће од одлуке Европског савјета

Квалитет провођења Заједничке изјаве о опредијељености за провођење реформи и европски пут БиХ зависиће од тога да ли ће Савјет министара иностраних послова ЕУ одобрити ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, рекао је члан Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић.

"То зависи и од процеса договора око механизма координације који треба усвојити што је прије могуће да би БиХ испунила услове за кредибилину апликацију за стицање кандидатског статуса за чланство у ЕУ", додао је Продановић.

Продановић, који је посланик СНСД-а, каже да је ове ставове изнио на 1. Националном семинару који се одржава на Влашићу "Култура дијалога", а који је организовала Школа за политичке студије Савјета Европе.

"У оквиру семинара организовано је више округлих столова на којима се воде различити разговори о процесу реформи у БиХ. Изнио сам ставове СНСД-а о укупним процесима након усвајања Заједничке изјаве и о даљим активностима на европском путу БиХ", рекао је он.

Продановић је указао и на важан сегмент који се односи на економско-социјални развој којег нема без директних страних улагања и помоћи из ЕУ фондова.

"Тешко је без тога очекивати опоравак, смањење незапослености и останак младих. Доћи ће до сагласности сва три конститутивна народа поштујући Устав БиХ и без наметања било каквих рјешења. Застој у БиХ је дошао због очекивања једног броја политичких фактора да ће доћи до наметања рјешења са стране", рекао је Продановић.