latinica  ћирилица
06/03/2015 |  14:50 | Аутор: СРНА

Предложен притвор за бивше припаднике Рогатичке бригаде

Тужилаштво БиХ упутио је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за пет лица осумњичених у два предмета ратних злочина, за које постоји основана сумња да су починили злочин против човјечности и ратни злочин против цивилног становништва.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

У оквиру првог предмета, поступајући тужиоци су упутили приједлог за одређивање једномјесечног притвора за Божидара Перишића и Винка Зорановића.

За Милисава Иконића, Драгана Лубарду и Зорана Илића притвор је предложен у оквиру другог предмета, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Притвор за Перишића и Зорановића предложен је због опасности од њиховог бјекства, те опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе или вршити утицај на свједоке или саучеснике.

За осумњичене Лубарду, Илића и Иконића поступајући тужилац је предложио одређивање мјере притвора због опасности од утицаја на саучеснике.

Тужилаштво БиХ истиче да постоји реална и оправдана опасност да би они боравком на слободи утицали на саучеснике у погледу прикривања кривичног дјела.

Перишић, Зорановић, Иконић, Лубарда и Илић ухапшени су 3. марта по налогу Тужилаштва БиХ.

Они су осумњичени да су као припадници Рогатичке бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ током јуна и јула 1992. године починили ратне злочине над жртвама бошњачке националности из насеља Грачаница у Рогатици.