latinica  ћирилица
04/03/2015 |  19:31 | Аутор: ХРТ

Загреб: Главаш се враћа у затвор

Бранимир Главаш враћа се у затвор. Према незваничним, али поузданим изворима, Врховни суд преиначио је рјешење Жупанијског суда и поново одредио истражни затвор за Главаша.

Врховни суд наложио је полицији да Главаша одведе у затвор у Реметинцу.

Уставни суд Хрватске 12. јануара укинуо је пресуду Врховног суда у случајевима "Гаража" и "Селотејп" у којима је Главаш правоснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. Од Врховног суда Уставни је суд затражио да понови поступак којим је потврдио осуђујућу пресуду загребачког Жупанијског суда.

Након укидања правоснажне пресуде на снази је остала неправоснажна пресуда којом је био осуђен на десетогодишњу казну затвора те се, према неким тумачењима, сматрало да Главаш мора поновно у истражни затвор.

Главашев адвокат Дражен Матијевић тврдио је тада да нема законске основе за притварање његовог клијента јер је више од пет година провео у истражном затвору. Од укупно пет година и четири мјесеца затвора, Главаш је у мостарском затвору био четири године, а преостали дио казне одслужио је у Сарајеву и Зеници.