latinica  ћирилица
04/03/2015 |  18:27 | Аутор: Вечерње новости

И Срби ће моћи у лични банкрот

Презадужени Срби од јуна ће моћи да прогласе лични банкрот, пишу Вечерње новости.

Према најавама из централне банке Србије, уз помоћ Међународног монетарног фонда покушаће да се ријеши све већи број случајева проблематичних зајмова.

У Србији су тренутно блокирани текући рачуни чак 213.983 грађана, и ново решење могло би да их спасе дужничког ропства.

Међутим, лични банкрот нипошто не значи брисање дугова гумицом.

У Србији због дугова грађанима на врата не куца банкрот, већ - извршитељи. Иако не постоји лични стечај, Закон о извршењу и обезбјеђењу тачно прописује шта не може да буде предмет принудне наплате од дужника. Грађанима се, због неизмиреног дуга, не могу одузети одјећа, обућа и други предмети за личну употребу, храна и огрев за укућане за три мјесеца. Такође, не може им се одузети више од двије трећине плате или пензије, односно половина, у случају минималца.
Дужник, који не може више да отплаћује своје рате, моћи ће да, под одређеним условима предвиђеним законом, прогласи лични банкрот, чиме би своје финансије "ставио у руке" својеврсном стечајном управнику. У европским земљама лични банкрот подразумијева репрограмирање дугова послије одређеног времена, и то у складу са могућностима дужника. У међувремену би се о његовој имовини старао тај лични "стечајни управник", са задатком да уновчи имовину и намири повјериоце, баш као и код правог стечаја неког предузећа.

Основна предност личног, индивидуалног стечаја, који може да прогласи дужник лично или чак његов повјерилац, представља могућност за нови финансијски почетак дужника послије протека одређеног, релативно кратког периода, што га подстиче да не избјегава измирење дугова. Са друге стране се процедура наплате значајно убрзава па повјериоци бар дио својих потраживања наплаћују у релативно кратком року, што је многима од кључног значаја. Осим са ММФ, свеобухватна стратегија за рјешавање проблематичних кредита у Србији биће израђена у сарадњи и са Свјетском банком и Европском банком за обнову и развој до краја јуна 2015. године, потврђено је "Вечерњим новостима" у НБС.

"Стратегија ће подразумијевати сагледавање и јачање капацитета банака за рјешавање лоших зајмова, уклањање препрека за отпис и продају потраживања, увођење оквира за лични банкрот и промовисање вансудског поравнања потраживања правних лица", истичу у НБС.

Наиме, аранжман који је ММФ одобрио Србији подразумијева реализацију циљева договореног економског програма који се односе на јачање јавних финансија, спровођење плана структурних реформи и повећање стабилности финансијског сектора.