latinica  ћирилица
04/03/2015 |  14:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Франкфуртске Вијести: У војсци Косова 5.000 војника

Према нацрту "Закона о оружаним снагама Косова" приједлог је да се оружане снаге зову "Националне снаге Републике Косово", објавиле су франкфуртске Вијести.
Приштина - Фото: архив
ПриштинаФото: архив

У нацрту, у који је лист Вијести имао увид, пише да је обавеза оружаних снага Косова (ОСК) да "бране суверенитет, територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Републике Косово", као да и доприносе изградњи и очувању регионалног мира и регионалног и глобалне стабилитности.

У члану који се односи на организовање наводи се да су то "професионалне снаге" које "одражавају етничку разноврсност становништва" Косова, а регрутују се међу "држављанима Републике Косово".

Према нацрту, план је да се оружане снаге састоје од једне активне компоненте од највише 5.000 припадника и од једне резервне компоненте од највише 3.000 припадника, преноси лист.

Обавезе ОСК су и да учествују у операцијама подршке за реаговање на кризе и у подржању мира, помажу становништву и цивилним властима у случају природних непогода и другим ванредним ситуацијама, врше уништавање експлозивних средстава, наводи лист.

Косовско Министарство за безбједносне снаге израдило је нацрт "Закона о оружаним снагама Косова" који ће наредне недјеље бити прослијеђен влади у Приштини.

Лист подсјећа, да би за стварање законског основа за војску било потребно мијењати косовски устав што значи да би за њега требало да гласају и представници Срба у косовском парламенту.

Приштински медији су пренијели изјаву предсједника комисије за спољне послове скупштине Косова, Енвера Хоџаја, да у НАТО постоји подршка за трансформацију Безбједносних снага Косова у ОСК.