latinica  ћирилица
03/03/2015 |  14:52 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница за случај "Штрпце"

Тужилаштво за ратне злочине у Београду подигло је оптужницу против пет бивших припадника Војске Републике Српске /ВРС/, због мучења и убиства 20 путника из воза у Штрпцима 1993. године.
Штрпци - Фото: РТРС
ШтрпциФото: РТРС

Оптужница је подигнута против Гојка Лукића, Љубише Васиљевића, Душка Васиљевића, Јована Липовца и Драгане Ђекић због, како је саопштено, оправдане сумње да су, као саизвршиоци, починили ратни злочин против цивила у мјестима Штрпци, Прелово и Мушићи у БиХ 27. фебруара 1993. године.

У саопштењу Тужилаштва Србије се наводи да су под командом Милана Лукића, у саставу ВРС, припадници формације "Осветници", Вишеградске бригаде и други припадници ВРС заједно са осуђеним Небојшом Ранисављевићем, нечовјечно поступали, повређивали тјелесни интегритет и учествовали у вршењу убистава цивила несрпске националности.

У околини језера Перућац су 2010. године пронађени и идентификовани посмртни остаци четири жртве из отмице из воза у Штрпцима, док се још трага за тијелима 15 жртава.

Тужилаштво БиХ води истрагу против још 10 лица осумњичених за овај злочин - бившег команданта Вишеградске бригаде ВРС Луке Драгичевића, команданта Интервентне чете Бобана Инђића, Петка Инђића, Вука Ратковића, Новака и Обрада Полуге, Радојице Ристића, Оливера Крсмановића, Драгана Лакића и Момира Николића.

Сви заједно су ухапшени 5. децембра 2014. године, заједничком акцијом припадника полицијских снага и Тужилаштва за ратне злочине Србије и Тужилаштва БиХ.