latinica  ћирилица
03/03/2015 |  11:14 | Аутор: Агенције

Вучић: Значајан суфицит на почетку 2015.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас на Копаонику, да се Влада опредијелила за стратегију која ће донијети развој Србији, и нагласио, да је Србија први пут у модерној историји у прва два мјесеца ове године остварила суфицит од милијарду 895 милиона динара.
Премијер Србије Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Премијер Србије Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Премијер Србије рекао је да Србији предстоји борба за привредни раст и најавио да ће Влада ове године бити посвећена капиталним улагањима, али да проблем представља недостатак пројеката, идеја и предузетничког духа.

- Као највећа бољка нам је не само недостатак новца, већ идеја и предузетничког духа. Имамо талентоване људе, али све се ослањало на државу - рекао је Вучић, обраћајући се на Бизнис форуму на Копаонику, гдје учествује више од 600 људи из сфере економије, бизниса, политике и медија.

Он је рекао да економска ситуација у Србији није толико тешка колико се предвиђало, истичући да је први пут у модерној историји Србије остварен суфицит у буџету. Навео је да ове године предстоје рјешавања капиталних улагања у инфраструктуру, као што су "Београд на води" и други пројекти.

Вучић је рекао да ће привредни раст зависити од тога да ли ће држава успјети да ријеши питање Жељезаре Смедерево и хемијских комбината, који ће за прву ревизију аранжмана са ММФ-ом у мају бити проблем за Србију.

- Уверен сам да ће Србија то успјети позитивно да ријеши - рекао је Вучић на пленарној сједници о теми "Стратегијска позиција Србије и перспективе опоравка привреде".

Што се тиче страних инвестиција, премијер каже да очигледно не постоји разумијевање страних инвеститора, али да, ипак, прошла година није била лоша, док је проблем што није било домаћих инвестиција.

- Ова година ће бити много боља што се тиче инвестиција - рекао је Вучић, и додао, да се Влада Србије одлучила за тежи пут и да нема лаких рјешења. Вучић је рекао да у претходна два мјесеца остварени неочекивано добри резултати на смањењу дефицита.

На Копаонику је данас отворен тродневни 22. бизнис-форум, такозвани српски Давос, који је окупио представнике Владе Србије, домаће и стране привреднике и економске експерте.