latinica  ћирилица
01/03/2015 |  16:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић Керију: Поједностављено гледање на Србију

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да је приликом недавног сусрета са америчким државним секретаром Џоном Керијем, потврђена подршка САД према Србији као земљи која предсједава ОЕБС-у, као и да је било ријечи о Керијевој изјави да је Србија "на линији ватре између Русије и Запада."

- Кери је рекао да је на располагању када је ријеч о политичким одлукама које ОЕБС треба да доноси у наредном периоду и истакао задовољство што Србија има све значајнију улогу и важне резултате које смо постигли у регионалној сарадњи, поздрављајући резултате постигнуте у дијалогу са Приштином у Бриселу, рекао је Дачић на редовној конференцији за медије у Министарству спољних послова.

Према ријечима српског министра ,он је скренуо пажњу Керију, поводом изјаве да да се -Србија налази на линији ватре између Русије и Запада- да се на Западу понекад поједностављено гледа на међународни положај Србије.

- Србија није исто што и неке друге земље бившег источног блока, јер Југославија тамо никада није била. У Србији не постоји никава дилема да имамо добре односе са Русијом и имаћемо их и даље, али наше стратешко опредјељење је чланство у ЕУ, навео је Дачић.

Он је казао да је "у неким насловима" писало да је рекао да Србија иде у ЕУ, а да Русија није стратешко опредељење Србије, што није тачно.

- Нисам рекао ништа у том смислу. Ми смо пријатељи са Русијом и то је један од приоритета наше спољне политике, али наш стратешки циљ у смислу нашег укупног кретања је чланство у ЕУ, рекао је Дачић.

Он је истакао да је рекао Керију да Русија поводом тога не врши притисак на Србију, а Кери је, додао је Дачић, објаснио да "није ништа лоше мислио, већ је само наводио земље које би се могле наћи под тим притиском."

Дачић је казао да је позвао Керија да у децембру дође у Србију на министарску сједницу ОЕБС, а поводом "неких написа" да је позвао у посјету и америчког предсједника Барака Обаму, шеф српске дипломатије је подсјетио да није на функцији која му дозвољава да позива у посјету шефове држава.