latinica  ћирилица
01/03/2015 |  14:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Фест: Британски "71" и мађарски "Бијели бог"

У главном такмичарском програму 43. Феста, данас ће у великој дворани Сава центра бити приказани британски филм "71" и мађарски "Бијели бог", а у националној такмичарској селекцији филм "Непослушни".
43. Фест: Бели бог - Фото: B92
43. Фест: Бели богФото: B92

Редитељ Јан Деманж и сценариста Грегори Бурке снимили су филм "71" у жанру драме, акције и трилера, чија се радња дешава 1971. године у Сјеверној Ирској. Сукоби прерастају у грађански рат, а млади британски војник се губи током акције у Белфасту. Његов повратак у базу те ноћи претвара се у одисеју препуну неизвјесности, страха и очаја.

Снажна драма "Бијели бог" познатог редитеља Корнела Мундруца приказује мрачну слику савременог свијета кроз симболичну, али и жестоку причу о односу људи и паса. Овај филм је добио награду на фестивалу у Кану, у селекцији "Извјестан поглед", а српска публика га је видјела и на фестивалу на Палићу.

Дебитантски филм редитељке и сценаристкиње Мине Ђукић "Непослушни" такође је познат српској публици и ове зиме је приказиван у биоскопима, а сада ће га на Фесту оцјењивати међународни жири.

Вечерас се ван конкуренције приказује један од филмова који су апсолутно обиљлежили сезону - "Човјек-птица" Алехандра Гонсалеса Ињаритуа, који је међу бројним наградама освојио Оскаре за најбољи филм, режију, сценарио, фотографију, док је Мајкл Китон добио Златни глобус за најбољу мушку улогу.

Миљеник публике Вуди Ален учествује на Фесту у програму "Панорама" са филмом "Магија на мјесечини".