latinica  ћирилица
01/03/2015 |  12:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Венецуела уводи визе за Американце, Бушу забрањен улазак

Венецуелански предсједник Николас Мадуро изјавио је да ће ограничити број америчких дипломата који могу да буду на служби у његовој земљи и да ће од америчких грађана који желе да посјете Венецуелу бити тражено да поднесу захтјев за визу.

Мадуро је на протесту против империјализма у Каракасу истакао да га је на увођење низа рестриктивних мјера приморало америчко мијешање у унутрашње ствари његове земље, пренијела је агенција АП.

Он је навео да ће Венецуела Американцима визу наплаћивати у истом износу колико САД наплаћују визе Венецуеланцима, а износ ће морати да се плати у доларима, иако та валута у Венецуели није широко доступна.

Мадуро је истакао да су сви они који пожеле да дођу у Венецуелу добродошли, осим неколицине америчких званичника којима ће бити забрањен улазак у ту јужноамеричку земљу, а међу којима су бивши предсједник САД Џорџ Буш млађи и републикански сенатор са Флориде Марко Рубио.

Предсједник Венецуеле је навео да је нови визни режим уведен из разлога националне безбједности, додајући да су током посљедњих неколико дана власти привеле неколико држављана САД, укључујући једног америчког пилота, под сумњом за шпијунажом.

Односи Венецуеле и САД се све више кваре.

Раније овог мјесеца Мадуро је оптужио САД да сарађује са локалним опозиционим групама на изазивању државног удара, током којег би дошло и до бомбардовања предсједничке палате.

Вашингтон је те оптужбе одбацио као "смијешне". Двије земље нису размијениле амбасадоре од 2010. године.