latinica  ћирилица
01/03/2015 |  11:49 | Аутор: СРНА

Приштина пријети увођењем привремених мјера

Општинама на сјеверу Косова у поноћ истиче рок да предају буџет за ову годину Министарству финансија самопроглашеног Косова, а уколико то не учине приштинске власти увешће привремене мјере.

Предсједник Скупштине општине Сјеверна Косовска Митровица, Ксенија Божовић, изјавила је да су све четири општине са сјевера Косова крајем прошле године у законском року усвојиле буџете, али да је Приштина смањила буџет и тако довела у питање функционисање општина. Истиче да је проблем политичке природе и опречног тумачења бриселског споразума у дијелу који се односи на заједницу српских општина.

У Приштини кажу да су општине под утицајем Београда одбиле да у буџетима прецизирају расходе и приходе намијењене финансирању здравства и просвјете.

- Речено нам је да ће о здравству и просвети одлучивати заједница српских општина, да је тако утврђено бриселским споразумом и да општине немају надлежности у тим областима - рекла је Божовићева.

Према њеним ријечима, Министарство финансија самопроглашеног Косова дало је налог да у буџету буду предвиђена и средства намијењена за финансирање просвјете и здравства.

- Ми смо у буџету предвидели приходе од око 20 милиона евра. Министарство финансија је буџет смањило на 2,4 милиона евра и дало нам налог да у буџету предвидимо и средства намењена за финансирање просвете и здравства - објашњава Божовићева.

Она додаје да је 9. фебруара стигла информација да ће о даљем учешћу Срба у косовским институцијама договор тражити на састанку са премијером Србије Александром Вучићем. Састанак је требало да буде одржан до краја фебруара, али до сада никакве назнаке нема о евентуалном састанку и договору шта је Србима даље чинити.

Министарство администрације и локалне самоуправе самопроглашеног Косова, у чијој је надлежности контрола усклађености општинских аката са косовским законима, упозорило је челнике четири српске општине Зубиног Потока, Лепосавића, Сјеверне Митровице и Звечана да ће, уколико буџети не буду усвојени и достављени Приштини вечерас до истека рока, бити уведене привремене мјере.

У Министарству наводе да је министар Миодраг Марић, који се тренутно налази у Београду, замрзнуо функцију, те истичу да то не значи да Министарство не функционише и не проводи закон.

Приједлог одлуке о увођењу привремених мјера је сачињен. Потпис ће, уколико општине не поступе по инструкцијама и не усвоје буџете, потписати генерални секретар Министарства, тврде у том министарству.