latinica  ћирилица
01/03/2015 |  11:42 | Аутор: Глас Српске

Појачан надзор над 250 опасних исламиста

Безбједносне агенције у БиХ појачале су надзор над 250 особа које због повезаности с тероризмом представљају безбједносну пријетњу и које се учестало окупљају у одређеним џамијама и на локалитетима удаљеним од очију јавности.

Саговорник "Гласа Српске" из безбједносних структура каже да се ради о групи која представља језгро за мобилизацију исламистичких бораца за сиријско ратиште, гдје се боре у редовима терористичке организације Исламска држава.

- Они пролазе вјерску подуку и војну обуку припремајући се за одлазак на ратиште у Сирију. Окупљају се на планинама Озрен, Влашић и Мајевица, код Зенице, Калесије, Маглаја и у Језеру на граници између Теслића и Жепча. Та лица раније су означена као безбједносна пријетња - каже извор.

Како додаје, сва та лица која пролазе обуку су евидентирана и стављена под различит степен обавјештајне и безбједносне пажње.

- За око стотину евидентираних лица није могуће утврдити гдје у овом тренутку бораве. Они нису пронађени на пријављеним адресама, па се претпоставља да су ван БиХ. Надзор је појачан над њиховим кућама и пријављеним адресама - додао је саговорник.

"Глас Српске" сазнаје да су због врбовања и слања бораца у Сирију саслушани Мехмедалија Хаџић, Армин Газибеговић, Мухарем Омеровић, Кенан Биједић, Един Спаховић, Амар Варупа, Фахрудин Шувалија, Абдулмелик Башић и Амел Арнаутовић из Сарајева, Фарис Нанић из Високог и Недим Харачић из Зенице.

- Изјаве су узете и од Изета Хаџића и Нусрета Бркића из Маглаја, Асмира Гостевчића из Ливна, Едина Бабуновића из Мостара, Едина Мујкановића из Власенице, Зулфе Алајбеговића из Рогатице, Емира Алиспахића из Сребренице, Самедина Арнаутовића из Вишеграда и Шерифа Врапчевића из Тузле. Међу саслушанима су и Салко Шахман из Горажда, Амар Адровић из Олова, Мурис Љубунчић из Новог Травника, Суад Мујачић из Требиња и Сеад Зекотић из Горњег Вакуфа - каже саговорник.

Нагласио је да су, осим већ познатих организација, међу најактивнијим у слању бораца у Сирију фондација "Босфин" из Сарајева, удружење "Енсарије" и фирма "Алмџ" из Зенице, џемат "Штихтинг Хиџра" из Холандије, те Хуманитарно, културно и исламско вјерско удружење "Нур" из Линца у Аустрији.

Према информацијама домаћих и страних безбједносних служби, у редовима Исламске државе је око 350 држављана БиХ, а велики број њих погинуо је у Сирији и Ираку.

Припадници СИПА БиХ затражили су од неколико болница у Сарајеву, Зеници и Травнику спискове пацијената због сумње да је међу њима било рањених џихадиста из Сирије који нису пријављени.

- Здравствене установе дужне су да полицији пријаве ако медицинску помоћ затражи особа која је повријеђена у оружаном сукобу или нападу. Ако пацијент није хитно примљен, може се догодити да то није пријављено полицији - каже саговорник.