latinica  ћирилица
01/03/2015 |  11:24 | Аутор: Агенције

ФИФА: Нема журбе са видео технологијом (ВИДЕО)

Свјетска фудбалска федерација објавила је да неће дозволити да је неко пожурује у одлуци да одобри коришћење, или чак тестирање, видео технологије да би се унаприједила прецизност судијских одлука.

ФС Холандије испробава систем у коме судије гледају пренос само за њих, а онда преносе информације судијама на терену.

Једна ситуација током утакмице Манчестер јунајтеда и Сандерленда у Премијер лиги показала је зашто је ФС Енглеске ургирао код ФИФА да прихвати видео технологију, на састанку тијела које одлучује о правилима игре, одржаном у граду Холивуд у Сјеверној Ирској.

У том дуелу досуђен је пенал за Манчестер јунајтед након што је Џон О'Шеј повукао Радамела Фалкаа, али је црвени картон добио Вес Браун, који није имао контакта са нападачем "ђавола".

Судија Роџер Ист помислио да је фаул направио Браун, како је навело удружење судија Енглеске.

"Судија се консултовао са својим тимом, али нико од њих није био у позицији да боље види ситуацију", наводи се у саопштењу.

Технологија која би помогла у овој ситуацији већ се развија. ФС Холандије испробава систем у коме судије гледају пренос само за њих, а онда преносе информације судијама на терену. Али, Међународни фудбалски борд (ИФАБ) није желио да одобри пробу у званичним утакмицама.

"Ово је питање доношења највеће одлуке у историји о начину на који се игра фудбал", рекао је генерални секретар Фифа Жером Валк.

"О овоме треба много да се дискутује, треба да разговарамо о томе шта ово значи. Говоримо о чињеници да се судија на терену ослања на информације које добија од видео судије. Постоји ли ризик онда да судија не буде тако јак како што је данас јер ће стално тражити потврду сваке одлуке током утакмице?", упитао је Валк.

ИФАБ има осам гласова, а ФИФА контролише четири. Преостала четири припадају фудбалским савезима Велике Британије. Енглески и шкотски савез су жељели да се уведу тестирања видео-технологије, Северна Ирска и Велс су били опрезнији.

"Ми као ИФАБ не би требало да тек тако олако дозвољавамо експерименте", рекао је предсједник ФС Велса Џонатан Форд.

ФС Енглеске вјерује да ИФАБ касни у овој одлуци исто као што је каснио раније, прије него што је одобрио помоћ на гол-линији. Послије неколико година лобирања, ФИФА је тестирање одобрила након очигледне грешке на Свјетском првенству 2010. године, када није признат чист гол Френка Лампарда.

"Умјесто да чека да добије 'Френка Лампарда' да би промијенила правила, као што је било са технологијом на гол-линији, требало би да идемо унапријед и да будемо иновативни. За 20 година ћемо размишљати о овоме и говорити 'зар није чудно што нисмо користили видео технологију а имали смо је'", рекао је предсједник ФА Грег Дајк.

Он је то рекао прије утакмице Манчестер јунајтед-Сандерленд, али послије тога није желио да коментарише ситуације јер није видео снимак.

Црвени картон би накнадно могао да се пренесе О'Шеју, који би био суспендован са једне утакмице. Али, правило које је ИФАБ привремено усвојио би омогућило да играч не служи казну.

ИФАБ се у принципу сложио да ублажи такозвану "троструку казну", односно да играч може да направи потез који би резултирао пеналом, црвеним картоном и суспензијом.

Дисциплинска и правна комисија ФИФА погледаће сада да ли је изводљиво да се уклони аутоматска суспензија од једног меча у оваквим случајевима.

Приједлог да се у продужетку омогући додатна, четврта замјена није прихваћен, али ће комисија ИФАБ детаљно истражити тај приједлог.