latinica  ћирилица
01/03/2015 |  11:23 | Аутор: РТРС

За Србе 1. март не постоји као празник (ВИДЕО)

Први март за Србе је посљедње двије деценије синоним увертире за рат у БиХ.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да не постоји дан независности БиХ и да је 1. март један тужан и трагичан догађај, а за Србе синоним за насиље извршено над њима.

- Један дио људи у ФБиХ то слави и покушава да то наметне као празник БиХ. То није празник БиХ. Ми немамо ништа против да они то славе као свој празник. Ми имамо своје празнике, то је Дан Републике, 9. јануар - рекао је Додик.

Он је нагласио да ће Република Српска наставити да слави своје празнике, али не жели да јој неко намеће туђе.

Додик је навео да у БиХ не постоји ниједан заједнички празник који славе три народа у БиХ, и да то није ни могуће јер су народи увијек били на различитим странама историје и на различите начине их обиљежавали - неко као побједу, неко као пораз.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да прослављање одређених датума само у појединим дијеловима БиХ говори да ту нема никакве кохезије, нити компактности.

Цвијановићева је рекла да чињеница да данас само један дио БиХ слави празник довољно говори о БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић, рекао је да су референдум о тзв. независности БиХ и убиство српског свата Николе Гардовића 1. марта 1992. године у Сарајеву, трагични догађаји који означавају почетак рата у БиХ, и због тога Срби никада неће учествовати у обиљежавању тог датума.

- Гнусно убиство српског свата и референдум, који је одржан против воље српског народа, били су увод у крвави рат. Сасвим је јасно и евидентно да нема политичара из Републике Српске који то може да прихвати као нешто што је нормално, и зато за мене тај дан, који се у дијелу БиХ обиљежава као тзв. дан државности БиХ, једноставно не постоји - нагласио је Иванић.

Он је рекао да ако неки празник дубоко иритира и вријеђа Републику Српску и српски народ у БиХ, онда је то свакако 1. март.

Посланици у Народној скупштини Републике Српске сагласни су да је обиљежавање 1. марта као тзв. дана независности БиХ апсолутно неприхватљиво за Републику Српску, јер тај датум представља увод у ратна дешавања на овим просторима.

Прије 23 године године на данашњи дан, на Башчаршији у центру Сарајева, убијен је српски сват Никола Гардовић, рањен свештеник Раденко Миковић и спаљена српска застава. Вијест о убиству српског свата на Башчаршији засјенили су резултати референдума од 29. фебруара и 1. марта 1992. године. Сада Бошњаци, а тада Муслимани са Хрватима, без Срба изабрали су суверени и независни пут БиХ.