latinica  ћирилица
28/02/2015 |  16:05 | Аутор: Агенције

Научно откриће које би могло заувијек промијенити европску историју

Научници са универзитета Бредфорд у Великој Британији дошли су до запањујућег открића, које у потпуности мијења слику о праисторији Старог континента. Наиме, они су дошли до доказа који упућују да је "агрикултурна револуција настала скоро 2000 година раније у односу на досадашње увјерење научника".

Научници су открили да су преци човјека већ у каменом добу, 6.000 година прије нове ере, користили брашно!

Ове тврдње објављене су у часопису "Science", а као доказ истраживачи су приложили резултате ДНК тестирања седиментних стена, у којима су пронађени трагови који указују да су наши преци у мезолиту били знатно напреднији него што мислимо.

ДНК извучен из седиментних стена указује на присуство житарица, највјероватније пшенице, која је коришћена у форми најсличнијој брашну.

 Коришћење пшенице је постојало много раније него што смо могли да замислимо.

-То је комплексан процес о којем сада знамо јако мало. Трудићемо се да сазнамо више о томе, али и само ово сазнање представља револуционарно откриће - навео је професор Винс Гафри, са универзитета у Бредфорду.

Истраживање је вршено у области Солент у Великој Британији, на мјесту које је заштићено археолошко налазиште. Данас се налази под водом, али је прије 6.000 година било копно које су насељавали праисторијски људи.