latinica  ћирилица
28/02/2015 |  15:20 | Аутор: РТРС

Лего коцкице најпродаваније играчке у 2014. (ВИДЕО)

Најпрепознатљивији proiзвод из Данске, лего коцкице, проглашене су за најпродаваније играчке у 2014. години. У овој бранши је то равно освајању Оскара. Коцкице је осмислио дански столар Оле Кирк Кристијансен 1932. године. Након бројних исправки и побољшања, чувене Лего коцке појавиле су се на тржишту 1958. године. Од тада па до данас њихова популарност не опада, напротив, и даље се убрајају у играчке с којима се радо играју и одрасли и дјеца.

Лего коцкице су играчке којима се дјеца увијек обрадују и поклон с којим не можете да погријешите. Дјеца су се овим играчкама радовала и прије 10, 20, 30 и више година, а чињеница је да им се подједнако радују и данас. У томе, вјероватно, лежи тајна успјеха ове компаније. Фабрика Лего коцкица смјештена је у малом данском мјесту Билунд. Прошле године у њој је произведено 26 милијарди елеманата, што је отприлике око 3 милиона на сат.
Продаја је била рекордна, па није чудо да је генерални директор ове компаније на конференцији за новинаре запјевао.

- Још једна успјешна година за нас, у ствари, била је то најбоља година за Лего групацију. Као да смо освојили Оскар, и били успјешни у биоскопима широм свијета, и можемо да запјевамо и заплешемо попут њих, рекао је Виг Кнудстоп,  генерални директор '' Lego Group''.

Успјех лего коцкица је у томе што се оне не морају слагати по неком шаблону, већ свако може да својој машти пусти на вољу.

- Лего класика је основа лего коцкица јер допушта креативност, на чему се инсистира од почетка. Свако може да састави коцкице по жељи, и да од њих направи нешто из своје маште, истакла је Тине Вангсбо, лего дизајнерка.

Лего коцкице је осмислио столар Оле Кирк Кристијансен 1932. године. Ипак, овакве какве их данас познајемо на тржишту су се појавиле 1958. године. Током наредних година појављивали су се разни лего системи који се разликују по величини и облику коцкица.

Прве мини фигуре појавиле су се 1978. године. Лего креатор је један од посљедњих система, а осмислио га је Џејми Барард.

- Лего креатор је одличан систем, јер многе подсјећа на играчке из дјетињства. Склони смо да градимо ствари по узору на оно што нас окружује, па тако правимо зграде, куће, аутомобиле. У систему три у једном, уврстили смо и разна бића, попут диносауруса. Ово су играчке за дјецу које воле да нешто граде, али и за одрасле који уживају да имају аутентичне призоре и у једној оваквој минијатурној форми, додао је Џејми Барард, лего дизајнер.

Лего кререатор је систем који је потпуно прилагођен и одраслим љубитељима ових коцкица.

- Изгледа попут играчака које су многи имали када су били дједа, само што ове верзије сада имају више детаља, више садржаја. То није нешто што им је далеко и непознато, већ је некао прилагођено и одраслима, додао је Барард.

У Лего команији изложени су први модели лего аутомобила од дрвета, које је направио сам оснивач, Оле Кирк Кристијансен 1930-тих година, а изложени су и модели које је урадио његов син. Велика економска криза натјерала је столара Кристијансена да почне да прави играчке.

- Због Велике економске кризу у Америци, која се осјетила у Данској, али и другим дијеловима Европе, многи су патили. Фармери нису успијевали да продају своју робу, а то значи да нико ништа није наручивао ни од Оле Кирка и његова компанија је морала да почне да ради нешто друго, додаје Хојгард.

Са дрвета на пластику Оле Кирк је прешао 1940-тих година. Данас се лего коцке праве са прецизношћу од 2 микрометра, а коцке из 1963.године могу се уклапати са данашњим. У просјеку се произведе 600 дијелова Лего коцкица у секунди.

Ријеч лего настала је од данске кованице ријечи лег годт што значи, лијепо се играј, а управо то сви и чине са овим јединственим коцкицама.