latinica  ћирилица
26/02/2015 |  11:14 | Аутор: СРНА

Превише спавања повећава ризик од можданог удара

Превише спавања повећава ризик од можданог удара, резултати су најновијег истраживања.Према најновијем истраживању Универзитета Кембриџ, овај ризик се удвостручава за старије људи који стално спавају дуже од просјечних осам сати.

За оне који су спавали мање, па су тај интервал повећали, ризик је већи четири пута у односу на људе који константно спавају исти временски период, наводи се у студији у којој су научници пратили скоро 10.000 људи старости од 42 до 81 године у периоду од 10 година.

"Сасвим је јасно да постоји веза између дужег спавања и већег ризика од можданог удара. Оно што није јасно јесте тачна веза, односно да ли је дуже спавање симптом, рани показатељ или узрок кардиоваскуларних проблема", рекла је Јуе Ленг са Универзитета.

Већина учесника истраживања спавала је између шест и осам сати дневно, док је сваки десети спавао дуже од осам сати.

Током студије, 346 учесника доживјело је удар и након узимања у обзир других фактора, тим је закључио да су људи који су спавали дуже од осам сати били за 46 одсто у већој опасности да доживе мождани удар.

Ризик је био двоструко већи за оне који су константно спавали дуже током цијелог истраживања.

Недостатак сна повезује се са факторима као што су поремећај метаболизма и повећање нивоа "хормона стреса" кортизола, што води повећаном крвном притиску и ризику од можданог удара.

Међутим, истраживање указује да је та повезаност независна од уобичајених фактора ризика за кардиоваскуларне болести.

Научници се надају да ће даљим истраживањима успјети да утврде да прекомјерно спавање може да буде рани показатељ повећаног ризика од можданог удара, посебно међу старијим лицима.

Студију је подржао британски Савјет за медицинска истраживања и Савјет за истраживања болести рака.