latinica  ћирилица
16/02/2015 |  20:31 | Аутор: СРНА

Бијељина: Представљена књига о патријарху Павлу

Књига "Патријарх Павле, светац којег смо познавали" новосадског новинара и публицисте Ђорђа Рандеља представљена је вечерас у бијељинском Центру за културу.
Књига "Патријарх Павле, светац којег смо познавали" новосадског новинара и публицисте Ђорђа Рандеља - Фото: СРНА
Књига "Патријарх Павле, светац којег смо познавали" новосадског новинара и публицисте Ђорђа РандељаФото: СРНА

"Свима нам је познато да је човек, какав је био патријарх Павле, био тих, једноставан, приступачан, човек из народа, без комплекса величине или неког протокола", истакао је Рандељ.

Аутор књиге сматра да је "сигурна рука Господња њега поставила у најтежем периоду српске историје да као таква личност коју краси скромност, поштење и мудрост води народ, у грађанском рату, најгорем од свих".

"Патријарх Павле је успео да српском народу сачува оно најважније - образ. Није успео да Срби победе, јер у рату, по мени, нема победника. Сви су губитници и поражени су, осим оног ко покушава да остане човек, да се не свети, да буде благ, христољубив, какав је био наш патријарх Павле", рекао је Рандељ.

Аутор је објавио 25 књига, а како каже, књига о патријарху Павлу је његова најуспјелија.

"Ми смо поколења која су привилегована јер смо били савременици једном свецу, познавали смо човека достојног Светом Сави, иако је био 44. патријарх српски после њега", рекао је Рандељ.

Зоран Колунџија, уредник и оснивач издавачке куће "Прометеј" која је објавила ову књигу, истакао је да ова кућа непрестано води рачуна о његовању великих догађаја из историје и српских великана.

"Осим књига о Првом светском рату чији смо издавачи, обележава се и 100 година од рођења патријарха Павла", рекао је Колунџија на вечерашњој промоцији књиге.

Ђорђе Рандељ је краћу верзију књиге посвећене блаженопочившем патријарху Павлу написао прошле године по наруџбини недјељника "Нин", поводом стотину година од рођења Гојка Стојчевића, што је свјетовно име српског патријарха. Књига је исте године објављена и у проширеном облику, на 157 страна.

Патријарх српски Павле био је 44. поглавар Српске православне цркве у периоду од 1990. до 2009. године, у доба највеће кризе кроз коју је пролазила Србија.

Књижевник Матија Бећковић је за Рандељеву књигу раније рекао да је прилог канонизацији патријарха Павла.

"Нико у наше време није говорио тише, а да се чуо даље, нико није говорио мање, а да је рекао више, и нико у безочније доба није дуже гледао истини право у очи", рекао је Бећковић о патријарху Павлу.

Промоција књиге "Патријарх Павле, светац којег смо познавали" окупила је велики број посјетилаца, поштовалаца лика и дјела блаженопочившег патријарха Павла.