latinica  ћирилица
13/02/2015 |  13:45 | Аутор: СРНА

Џомић се може (привремено) вратити у Црну Гору

Управни суд Црне Горе усвојио је захтјев протојереја Велибора Џомића и донио привремену мјеру којом му се одобрава да борави у Црној Гори до окончања управног спора који се води код тог суда, саопштио је Џомићев адвокат Зоран Пиперовић.

Он је рекао да се у образложењу наглашава да суд већ четврти пут доноси исту мјеру коју полиција не поштује.

"У образложењу се позива на општу Конвенцију о љуским правима, којом је свакоме дозвољен боравак са својом породицом, а посебно наглашава да би интерес и право у поступку оца Велибора Џомића били угрожени ако би се водио спор по његовој тужби, а он не буде присутан у Црној Гори", рекао је Пиперовић.

Према његовим ријечима, садашње протјеривање Џомића, након три одобрена привремена боравка, је "голи инат" МУП-а Црне Горе.

"Надам се да ће он данас с овим рјешењем моћи да уђе на територију Црне Горе, уколико нам МУП не направи неко непријатно изненађење и покаже оцу Велибору ново рјешење, на основу нове процјене Агенције за националну безбједност (АНБ)", рекао је Пиперовић.

Он сматра да постоји "судар" онога што значи правни систем и одлука суда и онога што, како је навео, значи администрација МУП-а у односу на образложени захтјев.

"Ево теста правној држави Црној Гори - да ли ће њени државни органи испоштовати став суда у односу на грађанина, макар он био и странац, или став полицијске бирократије који је голи инат и ништа више", поручио је Пиперовић.

Он је подсјетио да је амерички Стејт департмент у извјештају о стању људских права за прошлу годину у Црној Гори управо навео случај Џомића и закључио да су му кршена људска права.

Џомић је објаснио да се овим рјешењем само удовољава захтјеву Џомића да може привремено да борави на територији Црне Горе, док се не оконча поступак по његовој тужби којом се, како је навео, тражи привремени боравак по основу остајања с породицом.

Пиперовић је рекао да је на основу овога рјешења могуће поднијети жалбу у року три дана.

"То рјешење није правоснажно, али се ја надам да се они неће жалити. Сачекаћемо да видимо да ли смо полицијска држава или правна", додао је он.

МУП је одлуку да Џомић напусти Црну Гору донио на основу мишљења Агенције за националну безбједност да представља опасност за државну безбједност.

Џомић је 8. фебруара напустио Црну Гору, након што је у подгоричком Центру безбједности узео рјешење МУП-а.