latinica  ћирилица
07/02/2015 |  19:25 | Аутор: СРНА

Знање и вјера битни за опстанак народа

Народ да би опстао једино се може бранити знањем и тврдом вјером, речено је данас на панел дискусији о теми "Хришћанство и економска правда у /нео/либералном капитализму" која се одржава у Требињу, у оквиру симпозијума "Теологија у јавној сфери".
Требиње - симпозијум - Фото: СРНА
Требиње - симпозијумФото: СРНА

Економиста Миодраг Зец сматра да су Срби као народ пред великим питањем, који не може ићи на механичку масу и раст, те да не може опстати ако нема врхунско знање као богатство које му даје гаранцију.

- Ми смо жртве једног омасовљавања и падања квалитета. Младим образованим људима треба дати шансу да не би одлазили из своје земље - рекао је Зец и додао да је на том путу духовна снага врло битна.

Он истиче да је основа напретка и - смисао, наводећи да велики постотак људи сматра да нема смисла ништа радити, ни учити. Као класичну грешку у размишљању, Зец сматра што се увијек очекује спас од других, истичући да се треба вратити на почетак, у смислу "да има смисла уопште и радити". Према његовим ријечима, недостају државници и политичари, јер "има много политиканата, а врло мало политичара, а скоро ниједног државника". 

О теми "Хришћанство и економска правда у /нео/либералном капитализму", чији је модератор био Растко Јовић, учествовали су и Предраг Драгутиновић, Саша Радуловић и Ико Скоко. Ова тема изазвала је велику пажњу, што се могло закључити по броју окупљених у сали, али и по многобројним питањима учесника.

Вечерас ће бити одржана и четврта панел дискусија о теми "Од фрејма до иконе: литургија и филм", модератор је Емир Кустурица, а учесници у дискусији су Небојша Дугалић, Ненад Илић и Стаматис Склирис. Након дискусије, дводневни симпозијум "Теологија у јавној сфери" вечерас ће бити свечано затворен.