latinica  ћирилица
31/01/2015 |  15:24 | Аутор: Jutarnji list

Драган Паравиња моли предсjедницу Хрватске да га заштити

Драган Паравиња упутио је новој предсjедници Хрватске, Колинди Грабар Китаровић, писану молбу да га заштити од "националне дискриминације и тортуре" кроз коју пролази већ три и по године у притвору.
Драган Паравиња - Фото: Cropix
Драган ПаравињаФото: Cropix

Ово писмо Паравиња је упутио из затворске болнице у Загребу, оптужен за покушај силовања и тешко убиство 17-годишње Антоније Билић, ком се на Жупанијском суду у Шибенику поново суди за та кривична дјела.

Уредним рукописом на четири густо исписане странице Паравиња се новој предсједници, која је још у кампањи изјавила да неће бити помиловања за силоватеље, педофиле и починитеље најтежих казнених дјела, жали да су му ускраћена готово сва уставна права.

- Поштована, обраћам вам се с позивом на вашу изјаву из предсједничке кампање у којој сте тврдили да ћете бити “предсједница“ свих грађана Републике Хрватске...Не мислим и не тражим да утичете на судске одлуке већ да се поштују уставне одредбе без обзира на националну припадност - стоји између осталог у писму које је Паравиња написао.

Паравињу је, наиме, суд у Шибенику прво осудио на јединствену затворску казну од 40 година, али Врховни суд је ту пресуду поништио у жалбеном поступку сматрајући како у првостепеном поступку није доказано да је покушај силовања претходио убиству. Због тога је поступак враћен на почетак.