latinica  ћирилица
31/01/2015 |  13:15 | Аутор: Агенције

Македонија: Полиција осујетила покушај збацивања Владе

Македонска полиција осујетила је покушај збацивања владе, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова.

"Први пут од стицања независности Министарство унутрашњих послова осујетило је покушај недемократског преузимања власти, односно нарушавања уставног поретка земље", рекао је портпарол Министарства Иво Котевски на конференцији за новинаре.

Он је додао да ће против четири особе бити подигнута оптужница за покушај збацивања владе, не желећи да наводи имена.

Виши неименовани владин званичник рекао је да је једна од четири особе вођа главног опозиционог Социјалдемократског савеза Македонија Зоран Заев.

Груевски: Заев покушао да ме уцијени

Македонски премијер Никола Груевски изјавио је данас да је опозициони лидер Зоран Заев покушао да га уцијени разговорима добијеним прислушкивањем, на конференцији за новинаре сазваној након саопштења МУП-а о подношењу кривичних пријава против четири особе, међу којима је лидер опозиције, због покушаја рушења уставног поретка.

Груевски је рекао да је имао четири састанка са Заевом између септембра и новембра, током којих је опозициони лидер тражио да његов Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) уђе у владу и запријетио објављивањем разговора уколико се то не догоди, пренијела је МИА.

Никола Груевски

"Заев је хтио да техничка влада буде одмах формирана, и уколико не, рекао је да ће објавити снимљене телефонске разговоре на којима је читаво руководство земље, које је добио уз подршку једне стране обавјештајне службе", рекао је Груевски.

Заев је рекао да посједује разговоре предсједника, предсједника парламента, чланова владе, новинара и политичара из владајуће коалиције и опозиције, од којих су неки аутентични.

"Чак и да разговори нису у потпуности тачни, чињеница да неки од њих јесу, показује озбиљност ситуације", рекао је премијер.

Груевски је рекао да има јаке и непорециве доказе да је Заев пријетио њему и влади и додао да постоје "неке ствари које не могу бити игнорисане у интересу земље".

"Заев је рекао да је одржао серију састанака са том страном службом и тражио да ми формирамо техничку владу Македоније", истакао је премијер.