latinica  ћирилица
30/01/2015 |  14:31 | Аутор: СРНА

Касиповић: Видљив напредак у раду правосудних институција

У Републици Српској видљив је напредак у раду правосудних институција, изјавио је данас ресорни министар Антон Касиповић.

Касиповић је, након састанка са носиоцима највиших функција у правосуђу Српске, рекао новинарима да се правосудне институције суочавају са разним тешкоћама у раду, од материјалних и кадровских услова, недовољно добре и потпуне легислативе која опредјељује начин рада.

Он је навео да је циљ састанка био да се сагледају пројекције највиших представника правосуђа и евидентирају тешкоће у раду са којима се сусрећу, и додао да ће овакви сусрети бити организовани редовно свака три мјесеца.

"Они имају и обавезу да у наредних 10 дана Министарству правде пошаљу своје виђење рада и унапређења укупног правосудног система, свако из своје институције, а моја обавеза је да са сарадницима сачиним програме за унапређење рада", појаснио је Касиповић.

Он је рекао да је на састанку информисан и о томе да у појединим тужилаштвима у Српској нема старих предмета, износећи мишљење да "ни на једном предмету не смије бити прашине".

Главни републички тужилац Махмут Шврака рекао је да је напредак у тужилаштву евидентан и да је присутан задовољавајући тренд рјешавања предмета.

"У овом моменту немамо застарјелих предмета. Направили смо и програм да ћемо све `старе` предмете од двије или три године који се воде у тужилаштвима свести на минималан број, да би у наредних годину-двије били потпуно ријешени", навео је Шврака.

Када је ријеч о евентуалном утицају политике на рад тужилаштва, Шврака је истакао да је вјероватно перцепција јавности таква да наводно има такве врсте утицаја, те да његово искуство није у "таквом правцу".

Предсједник Врховног суда Републике Српске Желимир Барић оцијенио је да су подаци о броју потврђујућих у односу на број укидајућих одлука "врло добри, готово одлични", и да је рад окружних судова и Вишег привредног суда квалитетан.

Размишља се о модалитетима и начинима рада Инспектората Српске

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас да Влада размишља о модалитетима и начинима рада Инспектората Српске.
Касиповић је навео да се то ради путем тима за реализацију Економске политике и Одбора за реформу привредног система.

"Да ли ће то бити садашњи формат и начин рада или неки други модел Инспектората, мислим да је још рано говорити", рекао је Касиповић, коментаришући информације о реформисању Инспектората.

Касиповић сматра да је битно да поједина министарства имају директнију везу са инспекцијским органима.