latinica  ћирилица
30/01/2015 |  13:46 | Аутор: СРНА

Павић: Нова изјава увелико уважила примједбе ДНС-а

Предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић изјавио је да је нови текст о европској опредијељености и неопходним реформама, који је јуче утврдило Предсједништво БиХ, увелико уважио примједбе ДНС-а и уврстио оно што је недостајало у првој верзији.
Предсједник ДНС-а Марко Павић - Фото: СРНА
Предсједник ДНС-а Марко ПавићФото: СРНА

"То се посебно односило на широко постављени текст у којем није било ни надлежности, ни институција, нити се знало шта, ко, гдје и када ради. Ова изјава је уобзирила уставно уређење БиХ и Дејтонски мировни споразум, уважила чињеницу да је БиХ састављена од два ентитета, дистрикта и кантона и, што је најважније, уставну надлежност институција", нагласио је Павић.

Он је навео да у тексту има још одређених нејасноћа у вези са неким надлежностима, али да изјава пружа основ да се прихвати и да буде основа за рад институција према уставном уређењу БиХ.

"Ми ћемо донијети званичну одлуку у вези са самом изјавом, али она је заиста велик напредак у односу на претходну", рекао је Павић.

Прву верзију изјаве о опредијељености политичких лидера у БиХ за предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања БиХ ЕУ Предсједништво БиХ утврдило је 31. децембра 2014. године, али су лидери СНСД-а, ДНС-а и СП-а тражили да изјава мора да поштује уставни поредак у БиХ, да се мора јасно назначити шта су чије надлежности и да она не може да буде било какав основ за преношење надлежности са ентитета на БиХ.

Након ових примједби, Предсједништво БиХ јуче је усвојило нову изјаву о опредијељености БиХ за реформе на путу ка ЕУ.