latinica  ћирилица
30/01/2015 |  13:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Гости црногорских хотела на провјери Интерпола

Неколико црногорских хотела повезано је са Интерполовом базом података у којој се врше провјере свих гостију тих туристичких здања.

Циљ провјере је да се утврди да ли неко од њих користи лажна или украдена лична документа.

Руководилац Националног централног бироа Интерпола Дејан Ђуровић навео је да ће Интерпол ускоро имати сличну конекцију и са националном авио-компанијом, али са банкарским сектором, преноси Танјуг.

Како је обаснио, реч је о тест-пројекту ширења Интерполових сервиса на приватни сектор, а Црна Гора је прва у свијету која га је примијенила.

Сервис је настао кроз унапређење ФИНД система, који је до сада функционисао само на граничним прелазима, гдје су уз помоћ специјалних линкова вршене провјере особа, путних исправа и возила, упоређујући их са Интерполовим базама потјерница, изгубљених и украдених докумената и возила.

У првој фази ти сервиси су проширени према појединим хотелским предузећима у Црној Гори, што подразумијева провјере гостију који се региструју у хотелима, кроз Интерполове базе података.

"Провјере су иницијално ишле само за путна документа, док је у децембру 2014. сервис проширен ка провјерама лица кроз Интерполову базу тражених лица ", објаснио је Ђуровић, али није желео да открије који црногорски хотели су постали дио Интерполовог пројекта, нити да ли је неко од гостију тих туристичких комплекса хапшен због коришћења лажних докумената.