latinica  ћирилица
30/01/2015 |  13:10 | Аутор: РТРС

Ђоковић у финалу Аустралијан опена (ВИДЕО)

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић пласирао се у финале Аустралијан опена савладавши браниоца титуле Станисласа Вавринку из Швајцарске са 3:2, по сетовима 7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0.
Новак Ђоковић - Фото: AP
Новак ЂоковићФото: AP

Српски тенисер ће се у финалу првог Гренд слем турнира сезоне састати са Британцем Ендијем Марејем.

Меч између српског и швајцарског тенисера протекао је у нервозној игри чему у прилог иде податак да су играчи у дуелу који је трајао око 3 сата и 30 минута заједно направили чак 118 неприсиљених грешака (49 Ђоковић и 69 Вавринка).

Ђоковић је меч завршио са 27 винера и пет ас сервиса, док је Станислас на крају имао 42 винера уз 10 неодбрањених сервиса.

Новак је меч са браниоцем титуле у Мелбурну отворио сигурним сервис гемом, да би Вавринка узвратио на исти начин. Седми гем донио је брејк четвртог тенисера свијета за 4:3, али је Ђоковић већ у наредном одузео сервис ривалу. Наставак сета донио је сигурнију игру оба играча у гемовима када су сервирали, тако да је одлука о првој дионици пала у 13. гему. Новак је екпресно дошао до 5:1, и са 7:1 славио у тај брејку првог сета стигао до 7:6.

Мало је недостајало да Ђоковић дође до брејка већ у првом гему другог сета али није искориистио двије брејк шансе. Швајцарац при резултату 3:2 долази до брејка захваљујући дуплој сервис грешки српског тенисера, и сет приводи крају у своју корист за 6:3.

Новак је у трећем сету поново подигао ниво игре и већ у другом гему одузима сервис противнику те сигурним сервисом стиже до 3:0. Међутим, Вавринка већ на 3:1 користи прву од три брејк лопте за 3:2. Најбољи тенисер свијета при резултату 5:4, користи прву сет лопту, Варинка шаље форхенд у мрежу за 6:4 и 2:1 у сетовима.

Ђоковић лако долази до 1:0 у трећем сету, а одмах и до брејк лопте у другом гему коју успијева искористити. Међутим, већ у трећем гему долази до пада у Ђоковићевој игри, Вавринка стиже до брејка и својим сервисом враћа сет у неизвјесност (2:2). Ђоковић на 3:3 игра можда и најгори гем од почетка меча, прави четири везане грешке и губи га без добијеног поена за 3:4. Вавринка сервира на 5:4 и сјајним форхенд винером користи прву од двије сет лопте и враћа меч на почетак.

Станислас Вавринка (ФОТО: AP)

Пети сет отворио је Ђоковић и уз доста муке добио први гем. Швајцарски тенисер у другом гему показује доста нервозе, прави двије дупле сервис грешке, те нефорсисарнаом грешком бекендом на 30:40 губи гем за 2:0 у корист Ђоковића. Ситуација се није промијенила ни у наставку посљедње дионице, најбољи тенисер свијета, одузима сервис браниоцу трофеја на 3:0 и упркос лошијој игри у наредном гему, Новак петим ас сервисом долази до великих 5:0. Већ у наредном гему слиједи нови брејк за коначних 6:0.

Српски тенисер ће се у финалу састати са шестим играчем свијета, Британцем Ендијем Марејем који је јуче у полуфиналу славио против Томаша Бердиха са 3:1.

Новак се до сада 23 пута састао са Британцем, и славио у 15 међусобних дуела. Посљедњи пут састали су се на АТП Мастерс турниру у Лондону када је Ђоковић био бољи са 7:5, 6:2.

Подсјећамо, Мареј је посљедњи пут савладао Новака у финалу Вимблдона 2013. године.