latinica  ћирилица
30/01/2015 |  12:42 | Аутор: СРНА

Лукшић: Суторина може угрозити европски пут БиХ

Министар спољних послова Игор Лукшић поручио је данас да питање Суторине може угрозити европски пут БиХ, али не и евроинтеграције Црне Горе.

Лукшић је пред Одбором за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе рекао да је позиција Црне Горе више него јасна и не види да се било шта може промијенити.

- То произлази из наше спољне политике која на листи приоритета ставља добросусједске односе. Питање Суторине је политички вишак који треба што прије отклонити, рекао је Лукшић.

Министар унутрашњих послова Рашко Коњевић рекао је да је разграничење између Црне Горе и БиХ завршено.

- Очекујемо да се ускоро и потпише уговор о разграничењу. Током вођења разговора о разграничењу између Црне Горе и БиХ, никада није отворено питање Суторине, истакао је Коњевић на почетку контролног саслушања у Скупштини Црне Горе.

Одбор за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе започео је контролно саслушање министара спољних и унутрашњих послова Игора Лукшића и Рашка Коњевића поводом спора са БиХ о разграничењу на подручју Суторине.

Одлуку о саслушању донијели су једногласно чланови Одбора, на иницијативу посланика Позитивне Црне Горе Дарка Пајовића.

У иницијативи за саслушање Лукшића и Коњевића, Пајовић је навео да Скупштина преко надлежног радног тијела треба да се упозна са свим што се дешавало и што се сада дешава у вези са спором око подручја Суторине.

Црна Гора и БиХ завршиле су разграничење у мају прошле године у Сарајеву, усагласиле и парафирале документа у вези с границом.

Двије владе су у јуну, односно у новембру, утврдиле приједлог уговора о државној граници, по којем Суторина, приморска превлака код Херцег Новог, остаје у саставу Црне Горе.

Недавно је приједлогом резолуције о Суторини, поднесеном на изјашњавање парламенту БиХ, тражено да Суторина буде у саставу БиХ и да се уговор између двије земље одбаци као штетан.

Представнички дом БиХ задужио је Уставну комисију да до 27. фебруара одржи јавну расправу о Суторини, након чега ће посланици утврдити коначан став о предложеној резолуцији.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић због отварања тог питања одгодио је потписивање указа новом црногорском амбасадору у Сарајеву.

Предсједништво БиХ повукло је амбасадора Подгорице Ђорђа Латиновића на консултације до даљег управо због одлуке Вујановића.