latinica  ћирилица
30/01/2015 |  12:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Подигнута оптужница против Горана Перчевића

Више јавно тужиластво у Београду подигло је данас оптужницу против власника "Интеркомерца" Горана Перчевића и још петоро окривљених због малверзација са кредитима Универзал банке.

Перчевић је оптужен због продуженог кривичног дјела злоуптреба положаја одговорног лица подстрекавањем, наводи се у информацији Тужилаштва достављеној Танјугу.

Оптужницом су обухваћени и бивши директор Универзал банке Драган Томић, Љиљана Стојановић, Милован Пузовић, Невена Белић и Драгољуб Перишић, који се терете за продужено кривично дјело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву, додаје Тузилаштво.

Прошле седмице Виши суд у Београду продужио је Перчевићу притвор за још 30 дана.

Перчевић је ухапшен средином новембра прошле године, а осим њега у том процесу су осумњичени и Миливоје Ћосић и Срђан Жујовић, који се бране са слободе.

Више тужилаштво је прошле године покренуло истрагу против Томића и других осумњичених због одобравања спорних кредита на штету Универзал банке.

Перчевић је осумњичен за више кривичних дјела, односно различите малверзације у привреди када је искорисћавањем свог положаја и овлашћења и прекорачења граница овлашћања непосредно договарао са руководиоцима Универзал банке различито одобравање и обезебђивање кредита фирмама.

Како је након његовог хапшења саопштио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, одређеним фирмама одобрена су 34 кредита у укупном износу већем од 1,4 милијарде динара, а "који се због кредитне неспособности и неадакватних средства (обезбјеђења), што се знало у старту, не могу вратити нити могу бити у цјелости враћени".