latinica  ћирилица
29/01/2015 |  17:27 | Аутор: СРНА

ЕУ Програм за опоравак од поплава - Санирано 1.108 стамбених јединица

Кроз ЕУ Програм за опоравак од поплава у БиХ је до сада санирано 1.108 стамбених јединица, чиме је завршена прва фаза санације стамбеног фонда која је почела средином септембра.

Из Развојног програма УН, који проводи овај програм заједно са УНИЦЕФ-ом и Међународном организацијом за миграције, саопштено је да је првобитни циљ ЕУ Програма за опоравак од поплава била санација 600 приоритетних стамбених јединица у поплављеним подручјима у БиХ до краја 2014. године ради пружања помоћи најугроженијем лицима да се врате у своје домове прије зиме.

Захваљујући ЕУ Програму за опоравак од поплава у насељу Алжирац у општини Шамац санирано је 28 стамбених јединица, што је омогућило породицама повратак кућама.

Подршка ЕУ помогла је у нормализацији животних услова ових породица које су до тада привремено живјеле широм шамачке регије, код родбине, пријатеља или у разном алтернативном смјештају који је обезбиједила општинска власт.

Ово насеље је било скоро потпуно уништено у катастрофалним мајским поплавама.

Већина стамбених јединица у овом насељу изграђена је 1961. године у облику монтажних кућа слабије конструкције, због чега су размјере штете биле велике.

Поплаве су проузроковале додатне потешкоће за породице које живе у овом насељу, а које су и прије тога сматране да су међу најугроженијим становницима овог подручја.

Свеобухватни циљ ЕУ Програма за опоравак од поплава је санација до 4.000 стамбених јединица оштећених у поплавама, те директна помоћ за око 14.000 лица у повратку својим домовима.