latinica  ћирилица
29/01/2015 |  16:25 | Аутор: Блиц

Кикинда има улицу међу 50 најљепших у свијету

Међу 50 најљепших улице у свијету са дрворедом и цвијећем, који је објавио сајт за архитектуру и дизајн www.architecturendesign.net, налази се и кикиндска Улица генерала Драпшина.
Кикинда-Улица на 22. мјесту по љепоту у свијету - Фото: blic.rs
Кикинда-Улица на 22. мјесту по љепоту у свијетуФото: blic.rs

Улица генерала Драпшина налази се на 22. мјесту, а све Кикинђане је обрадовала ова вијест, јер је и они сматрају најљепшом због старог дрвореда збпог чега је зову и зелени тунел. Дрворед љети ствара пријатну хладовину, чак и када су велике врућине.

На сајту су објављене фотографије улица из Грчке, Италије, Шпаније, САД, Њемачке, Бразила, Румуније, а градови који се њима могу похвалити су Стокхолм, Бон, Вашингтон, Валенсија, а из бивше Југославије само Кикинда и Подгорица. Све улице, такође, имају тунеле од зеленила и цвијећа. Занимљиво је да је прије неколико година ова улица била кандидат за најљепшу и у акцији листа Блиц - "Бирамо најљепшу улицу у Србији".

- Дрвореди су одбрана од врућина и свих врста урбаних проблема. Подстичу шетњу и вожњу бициклима – поред осталог пише на овом сајту који има више од 12 милиона прегледа недјељно.

Дрворед у Улици генерала Драпшина посађен је послије Другог свјетског рата и има око 389 стабала, највише америчког копривића, око 300. Остало су липе, амерички сребрно лисни јавор и понеки дуд.