latinica  ћирилица
28/01/2015 |  16:23 | Аутор: СРНА

Лавров: Поштовати суверен избор Београда - и Москва и ЕУ

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров оцијенио је да одлука лидера у Србији да изаберу и чланство у ЕУ и очување односа пријатељства и сарадње са Русијом, представља суверен избор Београда који заслужује поштовање.

Он је у ауторском тексту за магазин "Хоризонс" нагласио да се такав избор темељи на ставу већине грађана Србије и да је у потпуности у складу с политичким и економским интересима земље, и додао, да Србији не треба упорно наметати лажну дилему или Москва или ЕУ, преносе београдски медији.

"Позивамо наше партнере у Бриселу да се понашају на исправан начин и да избјегну повезивање напретка у приступним преговорима с прекидањем природних веза између Србије и Русије", поручио је Лавров.

Он је оцијенио, да Србију на путу ка чланству ЕУ очекују бројне препреке, прије свега, питање статуса самопроглашеног Косова.

"Проблем Косова остаје озбиљан изазов, с обзиром да лидери у Приштини сматрају признање самопроглашеног Косова од Београда цијеном за пријем у ЕУ", рекао је Лавров.

Он је при том поставио питање у којој мјери ЕУ, која је све уморнија од сопственог проширења, узима у обзир све те аспекте и у којој је мјери спремна да покаже стрпљење и тактичност у односу на Београд.

У кратком осврту на посјету предсједника Русије Владимира Путина Београду у октобру прошле године, Лавров је подсјетио да су том приликом потписани бројни важни споразуми, али и потврђени дубоки историјски односи двије земље, као и током посјете патријарха московског Кирила Србији, која је услиједила након тога.