latinica  ћирилица
28/01/2015 |  15:42 | Аутор: Блиц

Да ли тефлонско посуђе изазива рак?

Прошле недјеље Агенција за безбједност и очување животне средине Америке упозорила је на посуђе са нељепљивим површинама.

Перфлуорна катоничка киселина, која се налази у саставу оваквог посуђа, доказано узрокује одређене облике тумора јетре, панкреаса и тестиса, а утиче и на плодност код животињских врста.

Иако није доказано да ова хемикалија, која се налази се у саставу тефлонског посуђа, утиче на људе на било који начин, Агенција за безбједност и очување животне средине, упозорава да не би требало да ризикујемо.

Кухињска посуђа су често била предмет полемика везаних за здравље. Седамдесетих се вјеровало да алуминијум изазива Алцхајмерову болест, што је довело да се значајно смањи његова употреба у производњи. Ипак, ова теорија никада није била доказана.

Бакарно посуђе може током кувања, да отпусти извјесну количину овог материјала која може да изазове мучнину и дијареју.

Гвожђе такође може да изазове извјесне здравствене проблеме, док се за нехрђајући челик вјерује да је сасвим безбједан.

Упркос бројним теоријама, за тефлонско посуђе се ипак вјерује да јесте безбједно, због специјалног начина производње и излагања високим температурама.

Према једној студији, тестирано је 26 тефлона са нељепљивим дном и ниједан од њих, при високим температурама, није отпустио било какве хемикалије.

Ипак, примјећено је да се неке особе осјетиле мучнину након што су конзумирале храну која је прегорјела док се спремала у тефлонском посуђу.

Епилог ове приче је да можете користити тефлонско посуђе, без бојазни за своје здравље. Пазите да одржавате оптималну температуру и да их не огребете. Ако се то ипак догоди, замијените га новим посуђем.