latinica  ћирилица
28/01/2015 |  13:39 | Аутор: СРНА

Комшић: Расплет у Федерацији БиХ у понедјељак или уторак?

Предсједник Демократског фронта /ДФ/ Жељко Комшић рекао је да ће учинити све да се ситуација у вези са формирањем власти на нивоу Федерације БиХ разријеши у понедјељак или уторак, 2. или 3. фебруара, истичући важност избора потпредсједника ФБиХ из реда српског народа за даља дешавања на нивоу овог ентитета.

"Учинићу све да се ситуација расплете у понедјељак или уторак, шта год то значило", рекао је Комишић у Сарајеву, наводећи да од тога шта ће се десити почетком идуће седмице зависи да ли ће ДФ остати у причи о коалицији или изаћи из ње.

Он је истакао да коалиција на нивоу ФБиХ још не постоји и да ДФ не учествује ни у каквој власти.

"У понедјељак, уторак ћемо видјети. Избор потпредсједника ФБиХ из реда српског народа је чињеница која ће неке ствари одређивати", рекао је Комшић и додао да уколико се то не деси неко други треба да покуша направити коалицију на нивоу Федерације.

Комшић је додао да у вези са избором потпредсједника Федерације из реда српског народа постоји проблем.

"ДФ нема тај капацитет, ми имамо само једног делегата у Клубу Срба у Дому народа федералног Парламента. Покушали смо да дођемо до рјешења те ситуације, предложили Парламенту кандидата, али он није прошао", подсјетио је Комшић.

Он је најавио да ће ДФ поновити свој приједлог, али уколико он не буде прихваћен, то ће значити да у причу о формирању власти у Федерацији мора ући неко други.

Према његовим ријечима, проблем због којег се одуговлачи са формирањем власти на нивоу Федерације представљају лични политички интереси и сујете појединаца.

"Људи који то раде не схватају да не чине штету никоме другом него народу ове земље и ФБиХ. Не чине штету ни СДА, ни ХДЗ-у, ни ДФ-у него управо грађанима Федерације", оцијенио је Комшић.