latinica  ћирилица
28/01/2015 |  11:09 | Аутор: РТС

"Самоопредјељење" наставља протесте у Приштини

Лидер покрета "Самоопредјељење" Аљбин Курти најавио је да ће протести у Приштини бити настављени за неколико дана, све до смјене српског министра Александра Јаблановића и повратка Закона о јавним предузећима у косовску скупштину.

Наставак протеста подржавају и друге двије опозиционе партије, Алијанса за будућност Косова и Иницијатива за Косово.

Лидер покрета "Самоопредјељења" Аљбин Курти рекао је да је питање дана када ће бити одржани нови протести са истим захтјевима.

Додао је да неће ни тражити дозволу за њихово организовање јер му, како је рекао, право на окупљање гарантује Универзална декларација о људским правима.

"Протести ће се наставити са истим захтјевима, а питање је дана када ће бити одржани сљедећи протести који представљају демократију и Републику на трговима, што нам се неправедно и подло брани", рекао је Курти на конференцији за медије на којој је изнио верзију "Самоопредјељења" о шесточасовним протестима у Приштини.

"Нисмо за смјену Јаблановића због тога што је он Србин већ због његових ставова у којима негира масакре на Косову и што је ђаковачке мајке назвао 'дивљацима'. Ми ћемо и даље имати два иста захтјева", додао је Курти.

Посланик Висар Имери  оптужио је полицију за претјерано насиље, јер је користила и гумене метке. Према његовим ријечима, од тих метака су неки демонстранти рањени.

"Нису престали са нападима до 18 часова када су протести завршени. Било је подлог пребијања, а шест полицајаца је звјерски тукло једну особу", рекао је Имери и додао да је план полиције био да растури протесте по политичком наређењу.