latinica  ћирилица
07/01/2015 |  15:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Завршена археолошка ископавања на локалитету Кладенчиште

Археолошка ископавања недалеко од Беле Паланке код села Црвена Река на локалитету Кладенчиште, на базилици која представља један од најзначајнијих објеката на нашим просторима из времена петог и шестог вијека, завршена су крајем прошле године, изјавила је Танјугу директорка територијално надлежног нишког Завода за заштиту споменика културе Елена Васић Петровић.
Кладенчиште - Фото: РТРС
КладенчиштеФото: РТРС

 

"То је локалитет који се налази на траси Коридора 10 на источном краку. Откривен је 2012. године, а у току 2013. извршена су истраживања на дјелу гдје је откривена црквена грађевина. Прије извјесног времена завршена су ископавања на комплексу који се налази уз саму црквену грађевину. Ситуација се знатно измијенила у односу на раније податке из разлога што је умјесто црквене грађевине са крстионицом сада овде присутан још један јако велики анекс који је сазидан уз саму грађевину. Припада истом периоду и у истој мјери је очуван као и сама црквена грађевина", каже директорка Васић Петровић.

Због несугласица са градитељима Коридора 10, по ријечима директорке Васић Петровић, још није донијета одлука о начину трајне заштите овог објекта, који је због тога тренутно изложен неповољном дејству временских услова.
"Ријеч је о једном од најзначајнијих објеката на нашим просторима из времена петог и шестог вијека и што се нас тиче, као службе заштите, за нас је приоритет да ту грађевину сачувамо и заштитимо на све начине који су нам на располагању", истакла је директорка Васић Петровић.