latinica  ћирилица
22/12/2014 |  18:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Неће бити смањења плата и пензија, 2015. Србија у плусу

Неће више бити ни смањења плата ни пензија, рекао је данас у парламенту премијер Србије Александар Вучић наводећи да плата и пензија иначе за шест мјесеци не би ни било да влада није донијела тешке мјере.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- Убудуће неће бити више ни смањења ни плата ни пензија већ грађани могу да очекују само бољитак, рекао је Вучић обраћаући се посланицима у скупштини у току расправе о ребалансу буџета за 2014. и приједлогу буџета за наредну годину.

Ребаланс ребаланса, како се, додао је, с тиме исмивају поједини представници опозиције и неки медији, образложио је чињеницом да су у финансијској сфери постигнути значајни резултати - дефицит је мањи од јануара до новембра за десет одсто у односу на исти период претходне године, драматично је повећана наплата ПДВ, такође и наплата акциза...

Како је рекао, то су све, поред неких других, показатељи економског опоравка земље, поручивши да ће већ 2015 године Србија бити у плусу.

Ребаланс ребаланса због већих прихода и мањих расхода

Премијер Вучић позвао је посланике да усвоје "ребаланс ребаланса" будзета, који је посљедица чињенице да је остварен вишак пара него што је то ребалансом било предвиђено, односно зато што су приходи повећани, а расходи смањени.

Вучић је рекао да то није необично, те да се нада да ће наредне године бити бар четири-пет ребаланса којима ће, како је рекао, влада моћи да се похвали да има веће приходе, него расходе.

- Ми смо ребаланс донијели зато што имамо вишак пара, него што смо то ребалансаом предвидјели, зато што су нам приходи повећани, а расходи смањени. Ми смо због тога поносни и срећни и требало би и сваки грађанин да због тога буде срећан, рекао је премијер Вучић.

Он је са чуђењем констатовао да не може да вјерује да амбасадори Њемачке и САД, на примјер, више воле ову земљу него посланици, јер те дипломате позитивно говоре о мјерама владе, него многи у земљи.

Вучић је рекао и да ова власт када хапси не броји напредњаке и демократе, већ хапси криминалце. Вучић је негирао да држава намирује губитке авиокомпаније Ер Србија и Србијагаса.

- Ми не покривамо губитке Ер Србија, јер Ер Србија није направила губитак, већ Демократска странка управљајући ЈАТ-ом и ти губици су губици државе. Држава је то само констатовала и мора да их плати, казао је Вучић.

Говорећи о дугу Србијагаса, он је рекао да држава тај дуг мора да намири иако је и он направљен у вријеме владе Демократске странке, када је Борко Стефановић био државни секретар.

- Важно је да грађани све то знају, казао је премијер Србије додавши да су дугови намирени и у неким министарствима за струју и телефон, те да све то јасно пише у папирима и то ћирилицом.

Предсједник Владе је поручио "свима који штрајкују на улицама да их разумије и да зна зашто су и колико су незадовољни, али и да изузећа од смањења зарада неће бити" и додао да је захвалан грађанима који поштују, разумијеју и подржавају рад владе у овим тешким тренуцима, који, како је рекао, разумију шта је то што је ова влада наслиједила.