latinica  ћирилица
22/12/2014 |  16:53 | Аутор: РТРС

Космајцу одузето 14 зграда и кућа, хотел, плацеви, спортска хала...

У општини Звездара су Космајцу одузета два плаца од укупно 7,56 ари. У Устаничкој улици одузета му је пословна зграда од 242 квадрата, половина друге пословне зграде од 114 квадрата и пословно-стамбена зграда површине 96 квадрата

Од Драгослава Космајца (61), који је од стране премијера Србије Александра Вучића означен као највећи нарко дилер у Србији, осумњиченог за утају пореза, превару и фалсификате, привремено је одузето 14 зграда и кућа, спортска хала, хотел..., пише Блиц.

Осим централног здања у Београду у Жабљачкој улици, општина Звездара, гдје је живио са супругом и сином у вили на плацу од 10,4 ара с помоћним зграда и базеном, одузети су и објекти који су под закупом као стамбени и пословни простор. Ти закупци ће мјесечну ренту, умјесто Космајцу као досад, убудуће уплаћивати Дирекцији за одузету имовину Министарства правде Србије.

У Улици мајке Ангелине Космајцу је одузета спортска хала, још једна зграда у којој су свлачионице и кафе-бар, као и двије стамбене зграде и гаража на истој адреси непознате квадратуре.

Космајац је са сином Лазаром (24) сувласник земљишта од 14 ари у Булевару краља Александра на коме је недовршени хотел од 322 квадрата. У Булевару су Космајцу одузети плац од 3,2 ара на коме су двије стамбене зграде, трећина плаца од 13,8 ари и трећина стамбене зграде и четири помоћна објекта. Одузета је и трећина још једног плаца од 1,8 ари и половина плаца од 1,2 ара, такође у Булевару краља Александра, као и једна гаража у истој улици, пише Блиц.

У општини Звездара су Космајцу одузета још два плаца од укупно 7,56 ари. У Устаничкој улици одузета му је пословна зграда од 242 квадрата, половина друге пословне зграде од 114 квадрата и пословно-стамбена зграда површине 96 квадрата.

У Улици Милана Ракића Космајцу је одузето 5,14 ари земљишта са стамбеном и помоћном зградом на једној адреси, а на другој двије трећине стамбене зграде и гаража, а привремено је остао и без 30,7 ари земљишта у београдској општини Гроцка.

И супрузи одузета имовина

Од његове супруге Александре (53) на Смедеревском путу заплијењено је 7,9 ари земљишта с породичном зградом од 90 квадрата, двије помоћне зграде од укупно 50 квадрата и гаража, као и плац у од 10,34 ара у насељу Кораћица и стамбена зграда непознате квадратуре.

Против Космајца су виша тужилаштва у Београду и Сремској Митровици, као и београдско Прво основно тужилаштво, покренула пет поступака за утају пореза, подстрекивање на злоупотребу службеног положаја, превару, противправно заузимање земљишта и фалсификовања исправа.

Притвор му је одређен у поступку који води Више тужилаштво у Београду и гдје је једино имао прилику да изнесе одбрану, али је то одбио, јер није био присутан његов изабрани бранилац, већ адвокат по службеној дужности.

Космајца је премијер Србије Александар Вучић неколико пута означио као кључног нарко-дилера, а име му се наводи и у Бијелој књизи МУП-а Србије из 2001. године гдј се такође наводи као један од главних трговаца дрогом.

Дирекција: Детаљи накнадно

У Дирекцији за одузету имовину казали су да ће обим и структура привремено одузете имовине породице Космајац бити прецизно утврђени након спровођења рјешења судије за претходни поступак.

"Све ће бити познато након увида у изводе из катастра и купопродајне уговоре, уз поређење стања на терену како би се установиле чињенице о квадратури и намјени објеката, као и о евентуалним корисницима", казали су Блицу у Дирекцији.