latinica  ћирилица
22/12/2014 |  14:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Синдикати поручили: Ђаци неће добити књижице

Двоипочасовни протест просветних радника у Београду завршен је шетњом до Владе Србије и Министарства просвјете.

Челници четири репрезентативна синдиката још једном су министру просвјете Срђану Вербићу предали своје захтјеве.
 "Министар нас није примио, а са осталима нисмо хтјели да разговарамо", рекао је предсједник Гранског синдиката просвјетних радника Србије Томислав Живановић након повратка из зграде Министарства просвјете.

Према подацима ресорног министарства, дјелимична или потпуна обустава наставе организована је у 12 одсто школа. "Не можемо да толеришемо да било ко не закључи оцјене ученицима на полугодишту", рекао је министар просвјете Срђан Вербић.

Потопуна обустава рада једног дијела просвјетних радника је, каже министар, незаконита.

Синдикалци су поручили да ђаци неће добити књижице са закљученим оцјенама на крају првог полугодишта.

"Чланови четири репрезентативна синдиката неће закључити оцјене ђацима на крају првог полугодишта јер ће бојкотовати сједнице одјељенских вијећа", рекао је новинарима предсједник Уније синдиката просвјетних радника Србије Драган Матијевић.

Он је објаснио да се на сједницама вијећа верификују оцјене и навео да ће дјеци бити закључене оцјене, дакле, знаће оцјене из
сваког предмета, али неће бити унесене у књижицу.

Синдикати већ пет недјеља протестују незадовољни одлуком Владе о смањењу зарада запосленима у просвјети.

На скупу је речено да им је Влада умјесто испуњења захтјева о изузимању просвјетара од смањења понудила једнократну помоћ од 7.500 динара.

"Немамо ништа против да дају људима тај новац, али наш главни захтјев остаје да се у 2015. из резерви надокнаде губици наших плата", рекао је предсједник синдиката радника у просвјети Србије Слободан Брајковић.

Учесници протеста упутили су се ка згради Владе и министарства просвјете. Улица кнеза Милоша у правцу ка сједишту владе је затворена, а саобраћај је отежан у центру града.

Брајковић је на протесту рекао да је током досадашњих преговора ипак постигнут извјестан помак, али све је то, како каже, на дугачком штапу.

Он је објаснио да је усаглашен текст посебног колективног уговора и да је при крају израда закона о основама система образовања и васпитања.

За синдикате је кључно што у том закону остају одредбе о збрињавању технолошког вишка.
"Министар (просвјете Срђан Вербић) хоће да уведе конкурс и да запошљавање иде по партијским везама", рекао је Брајковић.

Предсједник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић је, одговарајући на упозорење из министарства да би просвјетари који су обуставили рад могли бити дисциплински кажњавани, рекао да то није могуће.
"Највише што може да нам се догоди јесте одбијање данашње дневнице, а никакво дисциплинско кажњавање", рекао је Сокић.

У око 90 одсто школа у Србији одвија се настава, док у више од половине школа нема штрајка нити скраћења часова, саопштило је Министарство просвјете.