latinica  ћирилица
20/12/2014 |  20:35 | Аутор: РТРС

Добојлије у страху - нова регионална депонија само два километра од центра града

Градски одборници у Добоју донијели су одлуку да се оснује ЈП „Регионална санитарна депонија“ која ће у будућности сакупљати отпад из најмање 15 градова региона.
Депонија у Добоју - Фото: РТРС
Депонија у ДобојуФото: РТРС

Депонија би требало да буде смјештена на локалитету садашње градске депоније у близини града .

Нема озбиљних противника изградњи депоније, али постоје недоумице да ли је то шанса или опасност за Добој.

Годинама се расправљало о локацији регионалне депоније. Изабрана је, по многима, најгора варијанта, јер ће депонија бити смјештена на локацији садашње градске депоније, тек неколико километара од града.

"Без обзира на технолошка достигнућа прераде отпада свих врста мислим да ће имати врло лоше, тешке посљедице у будућности јер се налази у градској зони", сматра Душко Васић одборник СНСД-а у СГ Добој.

Модерно опремљена за сакупљање и прераду отпада, депонија би могла да буде профитабилно предузеће. Пореде је са постројењем за прераду санитарног отпада,смјештеним у добојској болници, које на економској основи пружа услуге здравственим установама регије.

"Чини ми се да тај погон добро ради а не видим разлог зашто не би радио добро и овај погон који треба да буде направљен", каже за РТРС Радослав Николић одборник СДС-а.

"Надам се да ово предузеће неће имати статус као ДИРГ или Преслица, ово видим као шансу да направимо озбиљно предузеће које ће радити озбиљне ствари на задовољство свих, додаје Данијел Гајић одборник СНСД-а.

Претходно су кроз пројекат, који је финансирала Чешка развојна агенција са 2 милиона марака, урађене студија изводљивости и пројектна документација.

Наредна фаза у изградњи регионалне депоније у Добоју је много скупља инвестиција. Новоформираном предузећу слиједи и милионско кредитно задужење,јер је према неким процјенама за оспособљавање депоније тог типа потребно око 22 милиона марака.