latinica  ћирилица
20/12/2014 |  20:03 | Аутор: РТРС

Привреда и радници у фокусу консултација Владе и социјалних партнера (ВИДЕО)

Влада Српске на сутрашњој сједници требало би да усвоји приједлоге два кључна документа за 2015. годину - буџет и економску политику.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Међутим, прије саме сједнице, свој став о пројекцијама за сљедећу годину на консултацијама ће дати и социјални партнери.

Представници Уније удружења послодаваца, Привредне коморе и Савеза синдиката Републике Српске, сутра, тачно у подне, у Владу долазе са мање-више старим захтјевима.

У фокусу социјалних партнера су привреда и радници. Тражиће измјену неколико законских рјешења. Сагласни у једном-да је неопходно радити на обезбјеђењу нових радних мјеста. Супротстављени у другом- о доношењу новог закона о раду.

Послодавци су на списак приоритета ставили 50 захтјева. Инсистираће на неколико кључних, а први на листи је нови Закон о раду.

Од Владе континутитета тражиће веће растерећење привреде. Очекивани ефекти, били би, кажу, боља пословна клима, више радних мјеста и напредак Републике Српске.

“Ми смо чули у експозеу мандатарке да је таксативно набројан највећи дио наших захтјева и ми очекујемо да сутра у консултацијама добијемо конкретне одговоре који су то термини испуњавања тих захтјева“, изјавио је за РТРС Саша Тривић потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Да су неопходне реформе које би могле да побољшају привредни амбијент протеклих дана указивали су и привредници. То би, сматрају, првенствено требало да се одрази на повећање конкурентности домаће производње и производа који би морали да буду у првом плану.

Борко Ђурић предсједник Привредне коморе Републике Српске каже: “Кроз сва допуштена средства које треба првенствено да обезбиједи политички фактор, односно, они који су добили мандат да обнашају власт на подручју Републике Српске.“

Своје приједлоге Влади је доставио и Савез синдиката. За раднике у Српској кључни су, кажу, владавина права и отварање нових радних мјеста. Супротно послодавцима нови Закон о раду није на листи њихових приједлога. Напротив, тврде да није потребно његово доношење, јер је постојећи и више него адекватан.

“Закон о раду не штети ни радницима ни послодавцима. Није истина да је препрека новом запошљавању, напротив врло је стимулативан за нова радна мјеста. Није истина да је он препрека привредном развоју“, став је Ранке Мишић предсједнице Савеза синдиката Републике Српске

Из синдиката и порука Влади да економску политику не би смјела да подреди капиталу, а да радници остану у другом плану.

“Мислим да Влада ако стварно жели да кренемо напријед, ако жели боље за своје грађане, раднике, онда би требало да уврсти наше приједлоге у економску политику “, додаје Мишићева.

Да ли ће тако и бити, и који ће захтјеви социјалних партнера бити уврштени у економску политику и буџет биће познато сутра - након сједнице Владе.