latinica  ћирилица
20/12/2014 |  17:23 | Аутор: СРНА

Отровна риба у Јадранском мору- њен отров 1.250 пута јачи од цијанида

Институт за океанографију и рибарство Хрватске објавио је на својој "Фејсбук" страници упозорење да се не конзумира опасна риба фугу, која је још 2012. први пут откривена у Јадранском мору, јер и само мала количина отрова који садржи може узроковати смрт.

Своју лошу репутацију ова риба је стекла због високог нивоа тетродоксина у организму - паралитичког отрова који је чак 1.250 пута јачи од цијанида.

У упозорењу се наводи да и врло мала количина изазива брзу парализу дисајних органа и узрокује смрт.

Риба латинског назива Lagocephalus sceleratus, која је позната и по својој способности да се надува када је у опасности и избаци шиљке, занимљива је по томе што спада у рибље специјалитете.

Наиме, рибља јела од ове врсте највећи су деликатес и једна од најтраженијих гурманских посластица у Јапану, иако су понекад фаталне за конзументе. И у јапанским ресторанима је потребна посебна припрема и велико искуство кувара да би риба била припремљена за јело на нешкодљив начин.

Количина отровне супстанце тетродоксина нађена у једном одраслом примјерку фугуа довољна је да убије 30 одраслих људи у врло кратком року.

Америчка администрација за храну и лијекове описује смрт након конзумације фугу рибе као брзу и насилну - прво наступа мучнина, грчеви, онда парализа, након чега отказује систем за дисање.

За тетрадоксин који садржи ова риба не постоји противотров.