latinica  ћирилица
20/12/2014 |  17:10 | Аутор: ФЕНА

Лажни азиланти из БиХ поново похрлили у Њемачку

Шеф Мониторинг тима за праћење примјене безвизног режима Бакир Даутбашић рекао је да је у овој години опет забиљежен повећан број лажних азиланата, посебно у Њемачкој.

Очекујемо посљедњи извјештај Фронтеxа који ће у јануару бити доставаљен Босни и Херцеговини. Међутим, оно што знамо јесте да је у овој години опет забиљежен повећан број лажних азиланата, посебно у Њемачкој на коју отпада 95 посто свих лажних азиланата из БиХ, а у свим осталим земљама ЕУ је свега пет посто - казао је Даутбашић.

По његовим ријечима, разлог је био прилично либералан азилантски систем у Њемачкој који је промијењен у другој половини ове године.

- Први утицај тих измјена очекујемо управо с новом годином. Сматрамо да ће се значајно смањити тај број лажних азиланата из БиХ који је ове године прешао четири хиљаде - казао је Даутбашић.

Сигурно, истиче он, да то није добро. Међутим, додаје, добро је нагласити да се смањио број лажних азиланата у тоталу из земаља западног Балкана, иако се биљежи мало већи раст држављана Албаније.

- У овом моменту безвизни режим није угрожен и на нама је да заједно, регоналном сарадњом и билатералним контактима са земљама чланицама смањимо што је више могуће број лажних азиланата. Отприлике 4.500 је лажних азиланата из БиХ. Највише отпада на Њемачку, 95 посто, потом Шведска, а онда остале земље, занемарљиво мале цифре - казао је Даутбашић.