latinica  ћирилица
20/12/2014 |  11:18 | Аутор: СРНА

Представници Владе Српске сутра са социјалним партнерима (ВИДЕО)

Представници Владе Републике Српске разговараће сутра са социјалним партнерима - Унијом удружења послодаваца и Савезом синдиката Српске о економској политици и републичком буџету за наредну годину, потврдили су данас предсједници ових групација.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Предсједник Уније Удружења послодаваца Републике Српске Предраг Згоњанин рекао је да послодавци имају велики број захтјева, додајући да они желе растерећење привреде, с обзиром на то да је ово Влада континуитета.

- То значи враћање пореза и доприноса на ниво из 2008. године, прије њиховог раста, зато што је, дизањем пореза и доприноса, економија оптерећена великим дажбинама. Оптерећења треба снизити на максимум 45 до 47 одсто са садашње стопе која је већа од 60 одсто, навео је Згоњанин и рекао да постоје огромни фискални и парафискални намети које економија није могла издржати и да је због тога дио економије кренуо у "сиву економију".

Згоњанин сматра да треба да буде направљен и репрограм јавног дуга да би се остатком новца могли реализовати развојни програми у реалном сектору, да се забрани запошљавање у јавној управи из које треба у наредне четири године минимално да се 25 одсто лица преведе у реални сектор.

Он је подсјетио да Унија удружења послодаваца и даље инсистира на новом закону о раду, без обзира на противљење синдиката, као и да све јавне набавке, колико је то могуће, више изађу на тендере. Додао је да ће се инсистирати и на увођењу такси, царина, прелевмана на сву увозну робу, појаснивши да висина тих дажбина мора бити равна оној колико државе увознице дају субвенција и дотација на такав производ.

Згоњанин је истакао да послодавци траже још низ мјера и измјена више законских рјешења.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да ће од Владе бити затражено да у ова два кључна документа буду унесени раније достављени захтјеви, приједлози и мјере, додајући да су за раднике у Српској кључни - владавина права и отварање нових радних мјеста.

Она је нагласила да треба да буду створени услови за добро пословање, али да Влада Српске не смије своју економску политику подредити искључиво капиталу, а да радници остану у запећку.

- Чини ми се да доминирају интересне гупе као што су међународне финансијске организације, власници најчешће сумњивог капитала, разна интересна удружења које финансирају стране организације које пласирају причу да су наши радници нерадници, да је потребно појефтинити рад у Српској како би се остварио привредни раст, што Влада не смије да дозволи, рекла је Мишићева и навела  да се под владавином права подразумијева рјешавање проблема свих радника, без обзира да ли раде у јавном или приватном сектору, и да се при томе акценат ставља на проблем неисплаћивања плата и неуплаћивања доприноса, чиме се ускраћује елементарно људско право да се могу лијечити и остварити право на пензију.

Нагласила је да је важно и доношење новог закона о инспекцијама и потпуно другачија организација Инспектората Српске, да би се могла контролисати примјена постојећих закона, јер је то "рак рана" у Српској зато што закони нису лоши, али је проблем то што се они не примјењују, за шта нико не одговара. Мишићева каже да је потребан и нови закон о стечају, да ће се од Владе тражити повећање најниже плате, те додатна средства за програм социјалног збрињавања ради повезивања радног стажа.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија најавио је раније да ће током викенда бити обављене консултације са социјалним партнерима о буџету и економској политици.