latinica  ћирилица
20/12/2014 |  09:33 | Аутор: СРНА

Давиди: Има наде за мост у Градишци

Отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди изјавио је да би питање изградње моста код Градишке могло бити ријешено другачије да БиХ није заостајала за сусједима на европском путу.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Он сматра да постоји шанса да тај пројекат буде настављен, јер је на врху резервне листе, додајући да треба видјети како ће бити распоређен и трошен новац.

- Такође, увијек постоји могућност кориштења домаћег новца, мада због хрватских фискалних проблема тешко је очекивати да ће она ставити новац на располагање. Треба видјети може ли нека међународна институција да уђе у ту причу, рекао је Давиди за "Независне новине".

Он је навео да садашњи приоритети ЕУ, па самим тим и Европске комисије и фондова који стоје на располагању, нису више путеви већ су приоритети интермодални у којима се повезује више типова транспорта - морем, копном, жељезницом.

Давиди каже да и даље сматра да мостови код Градишке и Свилаја јесу пројекти за које је ЕУ заинтересована.

- Сада треба видјети како ће се ствари одвијати у Хрватској наредних неколико мјесеци, рекао је Давиди.

Према његовим ријечима, дио ресурса ЕУ, чак и у блиској будућности, може бити стављен на располагање за пројекте за које је БиХ заинтересована, у зависности од тога како она буде напредовала ка ЕУ.

Када је ријеч о њемачко-британској иницијативи, која је постала иницијатива Уније за БиХ, он каже да би могла много тога да промијени, подсјећајући да је њоме промијењен редосљед корака у испуњавању услова за отварање европског пута БиХ.

- Услови остају и не спуштамо критеријуме, него покушавамо олакшати БиХ да испуни те услове и критеријуме, навео је Давиди.