latinica  ћирилица
19/12/2014 |  20:29 | Аутор: РТРС

Нови пропуст одлазећег Савјета министара угрозио радна мјеста (ВИДЕО)

За десет дана истиче Одлука о привременој суспензији и смањењу царинских стопа на репроматеријал који се увози у БиХ.
Обућари` - Фото: СРНА
Обућари`Фото: СРНА

Ни кратак рок за доношење овакве одлуке за сљедећу годину, као ни чињеница да су управо ниже царинске стопе у протеклих три мјесеца биле својеврстан вјетар у леђа привредницима није утицала на СДП-овог министра Зекеријаха Осмића да на јучерашњој сједници Савјета Министара свој глас да новој одлуци која је требало да ступи на снагу 1. јануара 2015. године.

Због тога је оштро реаговала пословна заједница- ово је неприхватљив и недоговоран однос према привреди у БиХ, који би могао довести до гашења радних мјеста.

Без нове одлуке нема ни развоја текстилне, обућарске и електроиндустрије, које у БиХ запошљавају око 30.000 радника. Ево и зашто, у наредних десет дана царинске стопе на репроматеријал који у БиХ не улази из ЕУ или земаља ЦЕФТЕ биће од 1 до 4,5 одсто. Буду ли од нове године враћене на 20% у питање ће бити доведена и радна мјеста.

Само у бањалучкој фабрици обуће Бема без посла би могло да остане 250 радника.

“Оваква одлука Вијећа министара је тотално против интереса радника и не гарантује нам овдје економски опстанак у БиХ јер моја два ино партнера су најавили престанак рада, одоше у Хрватску, рекао је за РТРС, директор Беме Маринко Умићевић.

За Привредну комору РС овакав однос Савјета министара је неприхватљив и неодговоран. О свему су обавјестили и Владу Српске, у циљу да све надлежне институције учествују у рјешавању овог проблема.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС рекао је да Привредна комора РС захтјева од Савјета министара да одржи још једну сједницу до краја године гдје треба да се донесе ова одлука како би се обезбједили услови да наша привредна друштва наставе нормално да послују.

"Очекујемо од Вијећа министара да се састане да продуже и донесу позитивну одлуку за корист за корист наших произвођача и привреде БиХ”, рекао је и Бруно Бојић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ.

А све је закувао СДП-ов министар Зекеријах Осмић, тврдећи да је гласао против усвајања јер је наводно у дневни ред уврштена накнадно. Осмића су демантовале његове колеге из министарства спољне трговине БиХ. И сами су свјесни, да ће неусвајање ове одлуке довести у питање одређени број радних мјеста. Због тога је и од предсједавајућег Вјекослава Беванде затражено да у понедјељак буде одржана телефонска сједница СМ.

“Господин Беванда се сагласио с тим. Такође, конатактирао сам и генералног секретара СМ како бисмо дјеловали у правцу организације и надам се да ће бити и елементарне одговорности и елементарне политичке воље, прије свега министра СДП-а да дође до те сједнице како би ова одлука била усвојена”, каже за РТРС, БОрис Тучић министар спољне трговине и економских односа.

Буде ли тако, одлука би требало да буде објављена у Службеном гласнику БиХ, а од 1. јануара 2015. године, привредници настављају тамо гдје су и стали-да набављају репроматеријал уз ниже царинске стопе.