latinica  ћирилица
19/12/2014 |  16:13 | Аутор: СРНА

Лијекови против болова штите од рака коже

Редовно узимање лијекова против болова, као што су аспирин и ибупрофен, може да помогне у заштити од неких облика рака коже, резултати су најновијих истраживања.

Анализом свих досадашњих студија утврђено је да нестероридни лијекови против упале смањују ризик од развоја такозваних сквамозних ћелија рака за 18 одсто. Ови лијекови раније су повезивани са смањеним ризиком од других облика рака, укључујући рак дебелог цријева.

Експерти се слажу да је избјегавање сунца и наношење креме са заштитним фактором ефикасан начин да се избјегне рак коже.

Теорија да су лијекови као што је аспирин добри за заштиту од рака коже јавила се и раније, али докази су били нејасни, наводи Би-Би-Си.

У истраживању које је објављено је "Часопису истраживачке дерматологије" научници наводе да је узимање аспирина повезано са 18 одсто нижим ризиком од развоја канцера.

Узимање других лијекова, осим аспирина, смањује тај ризик за 15 одсто.

То је до сада најубједљивији доказ да ови лијекови помажу у спречавању развоја сквамозних ћелија рака, најчешћег облика рака коже. Љекари нису утврдили коју дозу лијека би требало конзумирати, нити повезаност са излагањем сунцу.

Вјерује се, такође, да лијекови против болова, који укључују диклофенак, могу да спријече рак коже јер коче развој ензима ЦОX-2, који је укључен у развој тумора.

Иако се ови лијекови могу донекле користити као превентива код неких група пацијената који имају становите промјене повезане са раком или су раније имали рак, они се не препоручују здравим људима због споредних ефеката као што је, у ријетким случајевима, крварење у стомаку.