latinica  ћирилица
28/11/2014 |  16:14 | Аутор: vecernjenovosti

Српском архитекти признање у Мексику

Објекат "Хидроелектрана на Дрини", изграђен у Андрићграду по пројекту архитекте Бранислава Митровића, добио је трећу награду.


На интернационалном конкурсу за најбољи објекат изведен у цементу мултинационалне корпорације "Цемекс" у Мексику, објекат “Хидроелектрана на Дрини“, изграђен у Андрићграду по пројекту архитекте Бранислава Митровића, добио је трећу награду. Ова вијест је занимљива утолико што је прву награду добио чувени архитекта Дејвид Чиперфилд из Лондона, а другу највећи њемачки пројектантски биро “Геркен, Марк и партнери“.

- Чини ми се да је ово једна од најљепших награда и признања које смо добили - каже Митровић за “Новости“.

- Драго ми је што се наш мали архитектонски биро “Митарх“ из Београда нашао у одабраном друштву. Ово је један од љепших резултата српске архитектуре, посебно зато што је објекат рађен у скрајнутом простору са природним материјалом - дрветом и каменом - скренуо пажњу свјетске архитектонске јавности.

Редитељ Емир Кустурица пронашао нам је изванредне мајсторе који камен осјећају у души. Они су изванредно надоградили наше цртеже. Управо то добро садејство пројектаната и градитеља заслужно је за добар резултат.