latinica  ћирилица
28/11/2014 |  15:36 | Аутор: РТРС

Најљепши дворци свијета

Дворци (замкови) су неке од најважнијих историјских грађевина на свијету, а сигурно су и међу најљепшим и најимпресивнијим.

Послужили су као инспирација за многе бајке, приче и легенде, а када их мало боље погледате, није ни чудо да су стољећима распламсавали машту и били толики извор инспирације.

Neuschwanstein, Њемачка

Neuschwanstein (Њемачка) (Foto: Pinterest)

На врху стијене изнад кланца, 5 км источно од Fussen, налази се један од најбајковитијих двораца на свијету – Neuschwanstein, Нови лабуђи камен. Иако је заповијед краља Ludwiga II, који га је и изградио, била да се дворац сруши након његове смрти, на срећу његова жеља није испуњена. Свијет је ипак добио још једну невјероватну грађевину, а Walt Disney инспирацију за Трноружицин дворац.

 

Château de Chaumont, Француска

Château de Chaumont (Француска) (Foto: Pinterest)

Мање од 200 км јужно од Париза, између градова Tours i Blois, удаљен 40 метара од обале Liore (Loare), у природној оази налази се прекрасан дворац – Château de Chaumont (ili Château de Chaumont-sur-Loire).

 

Alnwick Castle, Енглеска

Alnwick Castle (Енглеска) (Foto: Pinterest)

Alnwick Castle (Alnwick Dvorac) је средњовјековнo удтврђење и упориште моћне обитељи Percy, Vojvoda od Northumberlanda, која се налази у истоименом граду у Northumberlandu, традиционалној, церемонијалној и административној грофовији у сјеверној Енглеској.

 

Alcázar de Segovia, Шпанија

Alcázar de Segovia (Шпанија) (Foto: Pinterest)

Alcázar de Segovia (Alcázar od Segovie)  је бајковити средњовјековни дворац који се налази у старом шпанском граду Segovia, насталом још у 2. стољећу прије нове ере.

 

Convento de Cristo,, Португалија

Convento de Cristo (Португалија) (Foto: Pinterest)

Convento de Cristo (Самостан Кристовог реда) данас служи као римокатолички самостан у граду Tomaru, али у 12. стољећу када је и изграђен, дворац је био јако важно утврђење легендарних Templara. Познати широм свијета, Витезови Темплари су били контроверзни и изузетно моћни и утјецајни ратници. Иако су се заклињали да ће живот провести у сиромаштву, њихова слава им је брзо донијела велико богатство, углавном кроз разне донације које су ријетко када одбијали. 

 

Bojnjički dovrac, Словачка

Bojnjički dovrac (Словачка) (Foto: Pinterest)

Bajkoviti Bojnjički dovrac (Bojnický zámok) је средњовјековни дворац који се налази у граду Бојнице у Словачкој. Данас је најпосјећенији самостални музеј у држави којег сваке године посјети око 200.000 туриста. Поред туриста, редовни гости су и филмски студији који у њему често снимају одређене сцене за филмове са фантасy тематиком.

 

Dvorac Hluboká, Чешка

Hluboká (Чешка) (Foto: Pinterest)

Dvorac Hluboká је један од најпознатијих и најљепших двораца у Чешкој. Изграђен је у неоготичком стилу у граду Hluboká nad Vltavou, а његов данашњи изглед је инспирисан дворцем Windsor  у Енглеској. Најстарији претходник Hluboká  је рани-готички дворац изграђен око средине 13. стољећа. Током средњег вијека, стално је мијењао власнике – час је припадао краљевима, час аристократима – а сви су они додатно реконструисали и мијењали изглед овог старог средњовјековног утврђења.

 

Castelul Peleș, Румунија

Castelul Peleș (Румунија) (Foto: Pinterest)

На крају прекрасне шумске стазе, на врху бријега у Карпатима, у близини града Синаје у Румунији, налази се прекрасни Нео-ренесансни Castelul Peleș (Dvorac Peleš)  један од најљепших и најпознатијих у држави. Изградњу дворца је наручио први краљ Румуније Карло I. (Карло I Румунски), а званично је отворен 1883. године.

 

Dvorac Balmoral, Шкотска

Balmoral (Шкотска) (Foto: Pinterest)

Dvorac Balmoral (Balmoral Castl) је шкотска резиденција краљевске породице још од како га је принц Алберт купио за краљицу Викторију 1852. године. Након смрти краљице, цијело Balmoral имање је припало краљу Edwardu VIIЕ, а затим и сваком од његових насљедника. Због његове величине и љепоте, Викторија га је звала "овај диван рај."

 

Kasteel de Haar, Низоземска

Kasteel de Haar (Холандија) (Foto: Pinterest)

Kasteel de Haar је највећи и најпосјећенији дворац у Низоземској, а налази се у непосредној близини Utrechta, удаљеног пола сата вожње од Амстердама. De Haar  има све што очекујете од дворца: куле, јарке, велике капије, висеће мостове и прекрасне паркове и вртове. Без икакве сумње, Kasteel de Haar је један од најлуксузнијих двораца Европе.

Château de Chambord, Француска

Château de Chambord (Француска) (Foto: Pinterest)

Иако је некада био тек обична ловачка кабина у шуми, Дворац Chambord (Château de Chambord)  је претворен у највећи дворац из лоирске скупине, шест пута већи од осталих, са 440 соба, 84 степенице, 365 камина, парком и шумом од 4563 hа, те 33 км великих зидова који га окружују.

Дворац Rosenborg, Данска

Rosenborg (Данска) (Foto: Pinterest)

Дворац Rosenborg (Rosenborg Slot) је дворац који се налази у Копенхагену у Данској, а који је првобитно изграђен 1606. године као љетниковац. Овај ренесансни дворац се данас сматра једним од најбољих примјера многих архитектонских пројеката Christiana IV.

Castell Conwy, Wales

Castell Conwy (Велс) (Foto: Pinterest)

Дворац Conwy је један од ријетких двораца који и даље пружају аутентични средњовјековни доживљај војне архитектуре, а његов најбољи и најједноставнији опис можемо пронаћи у водичу велшке историје, у којем се наводи: “Conwy је по свим стандардима један од највеличанственијих утврђења средњовјековне Европе.“