latinica  ћирилица
28/11/2014 |  13:44 | Аутор: СРНА

Београд: Три награде за етно-ствараоце из Српске

Удружење "Етно мрежа" представило је данас у београдском Хотелу "Хајат" изложбу под називом "Сто жена - сто минијатура" у оквиру које су уручене награде за пет најупјешнијих етно-стваралаца, од којих су три из Републике Српске.

Професорица француског из Невесиња Милијана Зиројевић чији је рад, заједно са радом Зорице Јовановић из Бољевца, изабран за најбољи у категорији веза рекла је да јој је посебна част што је међу лауреатима и што је дала лични допринос да се традиција веза из Херцеговине отме од заборава.

Она је нагласила да су се вез и остале вјештине у њеној породици преносиле са кољена на кољено и да је заинтересована за то да умијеће, уз помоћ још неколико ентузијасткиња и зналаца, пренесе на младе Невесињке, али је то тешко изводиво због недостатка простора и материјалне подршке.

Осим Невесиња, у Републику Српску отишле су још двије награде, у техници ткања за Сену Ђурицу из Требиња и за израду чипке Аиди Рамић из Бањалуке.

Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду које је пружило институционалну подршку "Етно мрежи" за организовање изложбе, рекао је на церемонији додјела награда да је на почетку сарадње са овим удружењем био помало скептичан, али да се она показала као изузетно успјешна.

- Сарадња са "Етно мрежом" олакшала је Представништву онај дио активности у вези са промоцијом и очувањем традиционалних вриједности Републике Српске, што је једна од активности - рекао је Цицовић и нагласио да ће Представништво ову изложбу уградити као трајну активност.

Предсједница УО "Етно мреже" Виолета Јовановић изразила је задовољство због тога што је овогодишња изложба попримила регионални карактер и најавила да ће рукотворине најбољих "чувара традиције" из Србије и Републике Српске убрзо моћи да види публика у Бањалуци, али и на другим договореним локацијама у Српској.

Она је нагласила да су производи "Етно мреже" постали саставни дио протокола Владе Србије и од 2005. године, када је Мрежа уз подршку УСАИД-а, основана "упознали свијет о љепоти српске традиције и баштине".

Директор Хотела "Хајат" Хом Парвиз изразио је задовољство због тога што је овај хотел домаћин несвакидашње изложбе и додао да је реаговање домаћих и страних гостију на изложене експонате изузетно позитивно.